ΕΛΛΑΔΑ

Αποφασίζουν για τους ένστολους

Αποφασίζουν για τους ένστολους

Νέα σύσκεψη σήμερα για να βρεθεί λύση

Τη "χρυσή τομή" για το θέμα των ενστόλων αναζητά η κυβέρνηση, μετά την απόφαση της δικαιοσύνης που υποχρεώνει το κράτος να επαναφέρει τις αποδοχές του στα επίπεδα πριν τις περικοπές, ενώ θα πρέπει να τους επιστρέψει αναδρομικά τα χρήματα που του έκοψε.

Το οικονομικό επιτελείο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το ζήτημα, καθώς δεν είχε προβλεφθεί αυτή η επαναφορά στον προϋπολογισμό. Παράλληλα, δεν υπάρχει και τρόπος να μεταφερθούν κονδύλια από αλλού για να καλύψουν την τρύπα.

Το θέμα των ενστόλων απασχόλησε και την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών, αν και επισήμως ο Γκίκας Χαρδούβελης αρνήθηκε ότι ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Σε συναντήσεις που είχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών με εκπροσώπους των ενστόλων, συζητείται ο τρόπος που θα αποκατασταθούν οι αποδοχές και το πως θα του δώσουν τα αναδρομικά.

Η λύση που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε "κούρεμα" των αναδρομικών κατά 50%, ενώ η πληρωμή τους δεν θα γίνει φέτος, αλλά από το 2015, προκειμένου να μην δημιουργηθεί τρύπα στον προϋπολογισμό του 2014.

Μάλιστα, η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ενστόλους, δεν θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλά σε πέντε ετήσιες δόσεις, μέχρι το 2020!

Στη σημερινή νέα σύσκεψη ανάμεσα στον Γκίκα Χαρδούβελη, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τους εκπροσώπους των ενστόλων, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων όλες οι επιλογές, προκειμένου και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας από τη μια, αλλά και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό από την άλλη.

Μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενο, ωστόσο η τρόικα έχει εκφράσει την ανησυχία της στον Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας του να βρει άμεσα λύση. Γι' αυτό και στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Μαξίμου, οι κυβερνητικοί εταίροι με τον υπουργό οικονομικών συζήτησαν το προσχέδιο του προυπολογισμού για το 2015, που περιλαμβάνει και το θέμα των ενστόλων και γενικά την αποκατάσταση των αποδοχών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, μετά τις δικαστικές αποφάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν, οτι υπάρχει ένα ακόμα "αγκάθι" για το θέμα των ενστόλων που έχει να κάνει με τα επικουρικά τους ταμεία. Οι κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν αυτά να περάσουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, αλλά τα εφάπαξ να παραμείνουν στα αρμόδια υπουργεία.

Διαβάστε επίσης:

Ένστολοι: «Ψαλίδι» στα αναδρομικά και στις αυξήσεις

Ένστολοι: Ζητούν από Χαρδούβελη επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012

Έφτιαξαν αγιογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (pics)