ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρός σεισμός στη Χαλκιδική

Ισχυρός σεισμός στη Χαλκιδική

Στο "χορό" των Ρίχτερ κουνιούνται από το πρωί οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, καθώς έχουν σημειωθούν δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις. 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, στις 07:27 εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 54 χιλιόμετρα νότια του Πολύγυρου και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 07:22 και στο ίδιο επίκεντρο προηγήθηκε δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ. Οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν οι ιδιαίτερα αισθητές σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας την αναστάτωση των κατοίκων. Από τους σεισμούς προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές, κυρίως στην περιοχή Νέα Σκιώνη.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή ήταν διπλός,, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμη οτι ήταν ο κύριος σεισμός». Σύμφωνα με τον κ.Λέκκα, πρόκειται για συνηθισμένες για τα δεδομένα της περιοχής δονήσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές σε κατασκευές.

Περιοχή που δεν έχει δυναμικό μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού, χαρακτήρισε τον θαλάσσιο χώρο νότια της Κασσάνδρας που "έδωσε" τη σημερινή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών, ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ρήγμα, που απέχει 90 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, δεν δίνει μεγαλύτερου μεγέθους σεισμούς. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 07:28, αφού προηγήθηκε σεισμός 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ακολούθησαν κάποιοι πολύ μικρότεροι μετασεισμοί.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο από το blog alpha.fm

Διαβάστε επίσης:

Δυτική Αττική: τουαλέτα για απόβλητα;