ΕΛΛΑΔΑ

Βέτο του Πανεπιστημίου Αθηνών στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών του

Βέτο του Πανεπιστημίου Αθηνών στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών του

Βέτο στα σχέδια της κυβέρνησης για διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών βάζει ο νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του πρύτανη στην «Καθημερινή», μέσω του Οργανισμού του ιδρύματος θα προσκαλέσει όλους τους «αιώνιους» φοιτητές του ιδρύματος –53.866– να δηλώσουν εάν επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους και κατόπιν να έχουν έως και μία διετία για να εξεταστούν με επιτυχία στα μαθήματά τους.

Ο κ. Φορτσάκης σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί αυτοδικαίως να διαγράψει φοιτητές αυτοδιοικούμενου ΑΕΙ. Και αυτό, παρότι η Βουλή χθες ενέκρινε, όπως αναμενόταν, ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται στους «αιώνιους» φοιτητές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα να προσπαθήσουν κατά τις προσεχείς δύο εξεταστικές περιόδους, να πάρουν το πτυχίο τους. Η ρύθμιση αφορά περί τους 4.500 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι διαγράφονται. Τρόποι για κάλυψη των «αιωνίων» που θα διαγραφούν με βάση τη ρύθμιση που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή εξετάζει και η νέα ηγεσία του ΕΜΠ.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Φορτσάκης δήλωσε ότι μέσω του Οργανισμού που θα εγκριθεί το προσεχές διάστημα, θα δώσει τη δυνατότητα και στους 53.866 «αιωνίους» του ΕΚΠΑ να δηλώσουν εάν επιθυμούν να πάρουν το πτυχίο τους. Όσοι το κάνουν θα έχουν τις εξής δυνατότητες:
Όσοι εισήχθησαν μετά το 2003 θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να εξεταστούν με επιτυχία σε όλα τα μαθήματα που «χρωστούν». Για ειδικές περιπτώσεις φοιτητών, το διάστημα αυτό μπορεί να διπλασιαστεί.

Τα ίδια θα ισχύσουν και για όσους εισήχθησαν πριν από το 2003, με μία επιπλέον μέριμνα. Καθώς μπορεί η επιστήμη να έχει προχωρήσει από τότε που εισήχθησαν, το ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να τους ορίσει επανεξέταση σε βασικά μαθήματα.

«Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να προχωρήσει στην αυτόματη διαγραφή φοιτητών ενός αυτοδιοικούμενου ιδρύματος. Μπορεί να την ορίσει, ζητώντας από τις αρχές του ιδρύματος να προχωρήσουν σε αυτή. Και εάν δεν το πράξουν, το υπουργείο μπορεί να επιβάλει κυρώσεις», σημείωσε, απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι η θέση του μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας από τη Βουλή.

Βεβαίως, «ο Οργανισμός θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο», ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα μέλος του Συμβουλίου. Εκτός εάν, όπως εκτιμάται από πανεπιστημιακούς, ο κ. Φορτσάκης δηλώνει σήμερα κατά της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών, ώστε να αποφύγει τις αντιδράσεις των αριστερών παρατάξεων –μάλιστα, χθες το απόγευμα υπήρξε πορεία στο κέντρο της Αθήνας– κατά του προσώπου του και να καταδείξει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαγραφή την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε επίσης:

Για τριτοκοσμικές συνθήκες στα Πανεπιστήμια μιλάνε έξι πρυτάνεις