ΕΛΛΑΔΑ

H απάντηση του Δήμου Δραπετσώνας για τους «αποκλεισμούς» στους παιδικούς σταθμούς

H απάντηση του Δήμου Δραπετσώνας για τους «αποκλεισμούς» στους παιδικούς σταθμούς

Μετά την δημοσιοποίηση στο Newsbomb καταγγελιών γονέων που τα παιδιά τους έμμειναν εκτός παιδικών σταθμών υπήρξε άμεση αντίδραση της νέας διοίκησης του Δήμου Δραπετσώνας εις την οποία γίνεται λόγος για ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης η οποία δεν κατέθεσε εγκαίρως αίτημα για να μπει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους Παιδικούς Σταθμούς.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης γίνεται λόγος για «προσωπικά σημειώματα» που βρήκε η νέα διοίκηση στους φακέλους συγκεκριμένων παιδιών, υπονοώντας προφανώς ότι υπήρχαν «ρουσφετολογικές» εντολές για να μπουν συγκεκριμένα παιδιά στους σταθμούς...

Αυτό βεβαίως, από μόνο του, είναι ένα μείζον θέμα για το πώς γινόντουσαν οι επιλογές των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και το οποίο χρίζει περεταίρω διερεύνησης από την νέα δημοτική αρχή και ενδεχομένως και από την δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει ότι έχει επικοινωνήσει 5 φορές με το υπουργείο Εσωτερικών για να βρει λύση, πλην όμως το... τέρας της γραφειοκρατίας δεν φαίνεται να έχει αποδώσει κάποια λύση. Συνεπώς συγκεκριμένη απάντηση για τα παιδιά που μένουν απέξω δεν υπάρχει.

Ευθύνη όμως για το γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ενέταξε στο ΕΣΠΑ τους παιδικούς σταθμούς υπάρχει και επειδή το κράτος έχει συνέχεια και δεν διακόπτεται από τις εναλλαγές των τοπικών αρχόντων, πρέπει να έχει και συνέπεια. Για το αν θα αποδοθούν σε κάποιους οι ευθύνες προκειμένου να «πληρωθεί» το τίμημα της ανευθυνότητας, επίσης δεν γίνεται κανένας λόγος στην ανακοίνωση.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Δήμου Δραπετσώνας:

«Σε απάντηση του δημοσιεύματος σας σχετικά με καταγγελίες γονέων για αποκλεισμό από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, σας ενημερώνουμε για τ’ ακόλουθα:

1) Η επιλογή των κριτηρίων, η καταγραφή των αιτήσεων και των μορίων, καθώς και η πιστοποίηση των πινάκων επιτυχόντων, πραγματοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Τα αποτελέσματα φέρουν την υπογραφή του Προέδρου που είχε ορίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

2) Ουδεμία παρέμβαση μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή στους ήδη αναρτημένους πίνακες. Η μόνη παρέμβαση ήταν η αφαίρεση «προσωπικών σημειωμάτων» από κάποιους φακέλους. Για τη νέα δημοτική αρχή η γνωριμία δημότη με οποιονδήποτε τοπικό παράγοντα δεν είναι σε καμία περίπτωση κριτήριο ούτε για την έγκριση ούτε για την απόρριψη αιτήσεων.

3) Οι επανεγγραφές δεν ορίζονται από το νόμο (Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών και Κοινοτικών ΝΠΔΔ Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών, άρθρο 7)

4) Όπως επισημαίνεται και στο δημοσίευμα, με ευθύνη της προηγούμενης Διοίκησης, ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας δεν κατέθεσε εγκαίρως αίτημα για να μπει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους Παιδικούς Σταθμούς. Επιπλέον, δεν κατέθεσε έγκαιρα αίτημα για να εγκριθούν οι προσλήψεις συμβασιούχων παιδαγωγών. Το αίτημα αυτό έφτασε στο Υπουργείο Εσωτερικών από τη νέα Αντιδήμαρχο την 1η Σεπτεμβρίου. Τα έγγραφα τα κατέθεσε η Αντιδήμαρχος χέρι με χέρι, ώστε ν’ αποφευχθεί η γραφειοκρατία. Από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος έχουν επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών πάνω από 5 φορές και έχουν συνομιλήσει με τον κ. Υπουργό, τον κ. Υφυπουργό και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου. Το Υπουργείο, όπως είναι ευνόητο, έχει διαθέσει τους περισσότερους συμβασιούχους στους Δήμους που είχαν καταθέσει εγκαίρως το αίτημα τους.

5) Η μειωμένη παρουσία των παιδιών οφείλεται σε μειωμένη παρουσία παιδαγωγών. Εξαιτίας των αντιλαϊκών περικοπών και απολύσεων, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στερούνται από μόνιμο προσωπικό και η λειτουργία τους εξαρτάται από την ετήσια πρόσληψη ολιγόμηνων συμβασιούχων. Βάσει του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικών και Κοινοτικών ΝΠΔΔ Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών (άρθρο 12) για κάθε 25 παιδιά αντιστοιχούν 2 παιδαγωγοί και για κάθε 12 βρέφη 3 παιδαγωγοί.

Τα προβλήματα των βρεφονηπιακών σταθμών όλης της χώρας και ειδικά του Δήμου μας διογκώνονται χρόνο με το χρόνο. Εκατοντάδες παιδιά αποκλείονται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και «ρίχνονται στον Καιάδα», ως αποτέλεσμα μίας γενικότερης ανάλγητης πολιτικής περικοπών και εξαθλίωσης του λαού. Η νέα Δημοτική Αρχή μαζί με τους Κερατσινιώτες και τους Δραπετσωνίτες θα αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, ενώ παράλληλα, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση ανακούφιση των γονιών και των παιδιών.

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών, ώστε να μπορέσουμε ακόμα και για την φετινή χρονιά να φιλοξενήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, ενώ από την επόμενη χρονιά έχουμε σχεδιάσει ένα νέο σύστημα για την μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου.

Ο Δήμαρχος, η Αντιδήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν στη διάθεση όλων των γονέων και όλων των δημοσιογράφων που επιθυμούν μία έγκυρη και διασταυρωμένη ενημέρωση.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ»

Διαβάστε επίσης:

Δήμος Δραπετσώνας: Καταγγελίες γονέων για αποκλεισμό από παιδικούς σταθμούς