ΕΛΛΑΔΑ

Μενδώνη για Αμφίπολη: «Εξέχων και πολύ σημαντικό το μνημείο»

Μενδώνη για Αμφίπολη: «Εξέχων και πολύ σημαντικό το μνημείο»

Την ανάγκη της ολοκλήρωσης της ανασκαφής επανάλαβε η Γενική Γραμματέας του υποργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την ταυτότητα του ενοίκου ή των ενοίκων του τύμβου Καστά.

Η κυρία Μενδώνη μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ τόνισε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε γνωρίσει κανένα άλλο με τα χαρακτηριστικά του». Ο λόφος του τύμβου, το ύψος του τύμβου, η περίμετρός του, οι λέοντες, οι σφίγγες, η είσοδος, οι Καρυάτιδες και ο τοίχος σφράγισης με την άμμο δείχνουν την πρόθεση του κατασκευαστή να εμποδίσει τους τυμβωρύχους και είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον τύμβο Καστά να ξεχωρίζει», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στην χρονολογία του ταφικού μνημείου, η κυρία Μενδώνη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, σημείωσε πως «μένουμε στα δεδομένα που παραθέτουν οι ανασκαφείς».

Αναφορικά, τέλος, με τα περί ιδιωτικής χρηματοδότησης των ανασκαφών, η κυρία Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι όλα έχουν γίνει από δημόσιες πηγές, τονίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, αν και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για χρηματοδότηση των έργων στην Αμφίπολη.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Η 4η πύλη «ξεκλειδώνει» το γρίφο

Αμφίπολη - La Stampa: Το μέλλον της Ελλάδας ξεκινά και πάλι από έναν τύμβο

Αμφίπολη: Υπάρχει και πέμπτος θάλαμος; (pics)

Αμφίπολη: Bloomberg - «Οι Καρυάτιδες αναβιώνουν τις ελπίδες της Ελλάδας»

Αμφίπολη: Τι μαρτυρούν και τι κρύβουν οι Καρυάτιδες