ΕΛΛΑΔΑ

Πανηγυρική δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Πανηγυρική δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Πανηγυρική ήταν η δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, με την οποία άνοιξαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του Πολιούχου της, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την στρατιωτική παρέλαση την Τρίτη (28/10/2014), ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Την κυβέρνηση στη δοξολογία εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος δήλωσε: «Γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, εδώ στον Πολιούχο της, τον Άγιο Δημήτριο, ενθυμούμενοι αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για μας. Είναι φανερό ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι χρειάζεται για τις γενιές που έρχονται, για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Είναι φανερό ότι απαιτείται συναίνεση, συστράτευση και αποφασιστικότητα. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα».

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο βουλευτής, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πολιτική και οικονομική συγκυρία, λέγοντας: «Δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά οι εορτασμοί λαμβάνουν χώρα μέσα σε μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση και σε συνθήκες πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης- ελέω μνημονίου. Ωστόσο η πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στον φαινομενικά τότε παντοδύναμο φασιστικό Άξονα απέδειξε, ότι κανένας αγώνας δεν πρέπει να θεωρείται μάταιος, όταν η βάση του είναι το δίκιο. Σε πείσμα του σύγχρονου ραγιαδισμού, τα «Όχι» του σήμερα πρέπει όχι μόνο να ακουστούν, αλλά η επέτειος αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο του αγώνα σύσσωμης της κοινωνίας, προκειμένου η χώρα να αλλάξει επιτέλους σελίδα και ο λαός να επανακτήσει όλα εκείνα τα δικαιώματα, που θα του επιτρέψουν να επιστρέψει στην «κανονικότητα», δηλαδή να ζήσει ξανά μέσα σε ένα καθεστώς αξιοπρέπειας και ελευθερίας».

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο Αντώνης Σαουλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο οποίος υπογράμμισε: «Το λαμπρό αυτό τριήμερο για την πόλη της Θεσσαλονίκης μας διδάσκει πως με θάρρος πίστη και αυταπάρνηση αλλά και με εθνική ομοψυχία μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε σκόπελο».

«Μια τέτοια μέρα δύο είναι οι σκέψεις που επικρατούν στο μυαλό κάθε Θεσσαλονικιού, κάθε Μακεδόνα. Πίστη και επιμονή. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί οι Έλληνες, ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα καταφέρουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Το μήνυμα είναι επίκαιρο. Πρέπει να στραφούμε βαθιά μέσα στην εθνική μας ψυχή και να βρούμε τα εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα», επισήμανε ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών.

«Ο Άγιος Δημήτριος αγάπησε και προστάτεψε την πόλη και μάλλον στις εποχές αυτές μας παρακαλεί να την αγαπήσουμε κι εμείς λίγο περισσότερο», είπε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

«Σήμερα η καθιερωμένη γιορτή του Πολιούχου και της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και όπως κάθε χρόνο, με ιδιαίτερη λαμπρότητα , γιορτάζουμε. Αύριο έχουμε τη μαθητική παρέλαση, μεθαύριο τη στρατιωτική και συμπληρώνεται έτσι το τριήμερο», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει και θυμάται. Και αποτίει φόρο τιμής σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, στέλνοντας παράλληλα ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ότι οι Έλληνες είναι μαχητές και ενωμένοι δεν είναι ποτέ νικημένοι», υπογράμμισε ο βουλευτής της Ν.Δ. και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Στη δοξολογία παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, βουλευτές, δήμαρχοι, πρόξενοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος.

Έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας και πάνω από τον χώρο πετούσε ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης:

Από το 2010 «φώναζαν» οι επιστήμονες ότι θα «πνιγεί» η Δυτική Αττική