ΕΛΛΑΔΑ

Οι γονείς των «Πυρήνων» ζητούν «γκρέμισμα» των φυλακών

Οι γονείς των «Πυρήνων» ζητούν «γκρέμισμα» των φυλακών

Να "γκρεμιστούν" οι φυλακές υψίστης ασφαλείας ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας γονείς προφυλακισμένων ως μελών της οργάνωσης «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», γονείς εμπλεκομένων στη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, αλλά και ο καταδικαστείς για τη δολοφονία του 53χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα, στη Νάουσα της Πάρου.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με την οποία οι φυλακές Δομοκού μετατρέπονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας (από Β΄ τύπου σε Γ΄ τύπου).

Όλοι υποστηρίζουν ότι με την μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε υψίστης ασφαλείας καταλύεται το τεκμήριο της αθωότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, αφού απαγορεύεται η δυσμενής διακριτική μεταχείριση των κρατουμένων και στις φυλακές υψίστης ασφαλείας: δεν χορηγούνται άδειες στους κρατουμένου, δεν χορηγείται ούτε υπό όρο απόλυση αν ο καταδικασθείς δεν έχει συμπληρώσει μέσα στην φυλακή 20 τουλάχιστον χρόνια και επιτρέπονται οι επισκέψεις μόνο συγγενών των κρατουμένων μέχρι 3ου βαθμού.

Κατά τους προσφεύγοντες οι διακρίσεις αυτές εισάγουν επιπλέον δυσμενή μεταχείριση μεταξύ των κρατουμένων, που είναι αντίθετες με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τον σωφρονιστικό Κώδικα.. Ακόμη, όπως τονίζουν, παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθώς «εισάγεται καθεστώς βαρύτερης ποινικής μεταχείρισης για ορισμένη κατηγορία κρατουμένων», αφού θα υπάρχουν αυστηρότεροι όροι διαβίωσης, στέρηση αδειών, περιορισμοί επικοινωνίας, κ.λ.π. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ ως προς το κεφάλαιο εκείνο που προστατεύει το θεσμό της οικογένειας.

Οι γονείς αναφέρουν ότι θα υποστούν ακόμη σοβαρή ηθική και υλική βλάβη, λόγω της απόστασης και της οικονομικής επιβάρυνσης.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει από τους Πυρήνες της Φωτιάς οι γονείς δύο καταδικασθέντων, του Αλέξανδρου Μητρούσια (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών και είναι στις φυλακές Κορυδαλλού) και του Γεωργίου Καραγιαννίδη (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και βρίσκεται επίσης στις φυλακές Κορυδαλλού).

Ακόμη, έχουν προσφύγει οι γονείς των εμπλεκομένων στη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης, Ανδρέα –Δημήτρη Μπουρζούκου (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών και 11 μηνών), Δημήτρη Πολίτη (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών και 5 μηνών) και Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστού και ως «τοξοβόλου του Συντάγματος» (καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών και 4 μηνών).

Επίσης, έχει προσφύγει στο ΣτΕ και ο Αναστάσιος Θεοφίλου ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών για τη δολοφονία του 53χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα, στην Πάρο και για ληστεία, ο οποίος είναι ήδη στις φυλακές Δομοκού.

Σχετικές ειδήσεις