ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Ρωμανό

Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Ρωμανό

Επεισόδια έλαβαν χώρα στα Εξάρχεια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ. Ένα λεωφορείο του ΟΑΣΑ έγινε στάχτη στην οδό Στουρνάρη, αυτοκίνητα αναποδογυρίστηκαν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη ενώ κάδοι τυλίχτηκαν στις φλόγες σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Στις οδούς Στουρνάρη, Σολωμού, Τζωρτζ, Πατησίων και στην πλατεία Εξαρχείων στήθηκαν οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές «απάντησαν» πετώντας βόμβες μολότοφ.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον έξι προσαγωγές. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και σε επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ επικράτησε ένταση στην είσοδο του Πολυτεχνείου από την πλευρά της Στουρνάρη.

prosagoges

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την πραγματοποίηση πορείας αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος βρίσκεται στην 22η μέρα απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για το ότι δεν του εγκρίνεται εκπαιδευτική άδεια και ότι η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι διαδηλωτές όταν έφτασαν έξω από τη Βουλή άναψαν καπνογόνα. Μετά την πορεία ένα μέρος των διαδηλωτών συνέχισε προς το Πολυτεχνείο, όπου τελεί υπό κατάληψη.

Σημειώνεται πως οι συγκρατούμενοι του Ν. Ρωμανού, Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ ο Γιάννης Μιχαηλίδης από τις 17 Νοεμβρίου, έχουν αρχίσει επίσης απεργία πείνας ως «ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός του», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Εντωμεταξύ ύστερα από πρωτοβουλία του Ε. Βενιζέλου που βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Παιδείας. Οι προαναφερθέντες εξετάζουν εάν χρειαστεί να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία. για το θέμα των σπουδών του Ρωμανού.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απόφαση που θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο που εξετάζει το σχετικό αίτημα του Ν. Ρωμανού.

Οι γονείς των αναρχικών κρατουμένων απεργών πείνας (Γιάννη Μιχαηλίδη, Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, Δημήτρη Πολίτη) πραγματοποίησαν νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης (2/12) συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

«Ο υπουργός κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και θα είναι οι μόνοι υπαίτιοι γι αυτό που θα συμβεί από εδώ και πέρα. Στην περίπτωση του γιου μου το δικαίωμά του να σπουδάσει καταπατείται βάναυσα. Η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν παρακαλώ για κάτι. Ο γιος μου υποστηρίζει τα πιστεύω του και τις επιλογές του» είπε ο Γιώργος Ρωμανός, αφού πρώτα απέρριψε την πρόταση για «φοίτηση εξ αποστάσεως» του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Κάνω έκκληση, ως πατέρας, πριν είναι πολύ αργά, στους κυβερνήτες που επηρεάζουν και κατευθύνουν τις αποφάσεις των επί μέρους εξουσιών να κάνουν το ελάχιστο που πρέπει, να αφήσουν το Νίκο Ρωμανό, τον Γιάννη Μιχαηλίδη και τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατούμενους να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση» ανέφερε ο πατέρας του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, ενώ η μητέρα του σημείωσε: «Δεν έχει δοθεί ούτε άδεια να φοιτήσουν σε ΙΕΚ που δημιουργήθηκαν μέσα στις φυλακές τον περασμένο Σεπτέμβριο. Απορρίφθηκε το αίτημα λόγω πειθαρχικής ποινής».

«Δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά» υποστήριξε ο πατέρας του απεργού πείνας Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου, σημειώνοντας πως «ένας νέος που δεν έχει μπροστά του την ουτοπία, δεν πάει πουθενά».

Σχετικές ειδήσεις