ΕΛΛΑΔΑ

«Μην αυξήσετε το φόρο στα τσιγάρα-Δεν πάει άλλο»

«Μην αυξήσετε το φόρο στα τσιγάρα-Δεν πάει άλλο»

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, απευθύνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος, με αφορμή τα σενάρια για πιθανή αύξηση της φορολογίαςστα τσιγάρα.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι αν αυτό υλοποιηθεί, τότε: «θα οδηγήσει σε οριστικό ξεκλήρισμα του κλάδου της λιανικής και των χιλιάδων οικογενειών που μέσα στην κρίση επιχειρούν, μέσα από την έντιμη εργασία τους, να επιβιώσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους»

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «με μεγάλη έκπληξη και βαθιά απογοήτευση πληροφορούμαστε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα περιλαμβάνεται ξανά στη λίστα με τα μέτρα που θα προτείνει η Ελληνική Κυβέρνηση».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι τα προϊόντα καπνού είναι ο πρώτος και ο ευκολότερος στόχος σε μία θεωρητική άσκηση για την εύρεση επιπλέον εσόδων, όμως η ίδια η ιστορία έχει δείξει ότι αυτά τα επιπλέον έσοδα τελικά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και όχι στα ταμεία του κράτους, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες» σημειώνεται.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «από το 2010 έχουν επιβληθεί 9 αυξήσεις φόρου και άλλες τόσες αυξήσεις στην τιμή των τσιγάρων! Κάθε φορά που η Κυβέρνηση υπέγραφε μνημόνια ή τροποποιούσε τα προηγούμενα, εμείς βλέπαμε νέους φόρους στα τσιγάρα. Αναρωτιόμαστε ειλικρινά ποιος άλλος κλάδος ή ποια άλλη κοινωνική ομάδα έχει υποστεί τέτοια φορολογική επιβάρυνση, στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα, υπό κανονικές ή μη κανονικές συνθήκες, όπως αυτή που έχει υποστεί το λιανεμπόριο καπνικών και όλοι εμείς και οι οικογένειές μας».

Που οδήγησαν οι αυξήσεις

Τα «πραγματικά αποτελέσματα αυτών των αυξήσεων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι:

• 30% των σημείων λιανικής πώλησης έκλεισαν οριστικά μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Από 33.000 σημεία λιανικής πώλησης το 2010 σήμερα έχουν μείνει μόνο τα 22.000, που κυριολεκτικά φυτοζωούν. Ως αποτέλεσμα η ανεργία ανάμεσα στους ανθρώπους που απασχολούνται στον κλάδο μας εκτινάχθηκε στα ύψη, πολύ πάνω από το 26% που δείχνουν οι αριθμοί σας.
• Το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων έχει ξεπεράσει το 20% της αγοράς, παρουσιάζοντας, το 2013, την μεγαλύτερη αύξηση (+26%) από όλες τις χώρες της Ευρώπης και με τις απώλειες στα έσοδα να υπερβαίνουν τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
• Τελευταίο παράδειγμα: Τον Ιανουάριο αυξήσατε το φόρο στα τσιγάρα σαν αντιστάθμισμα για τα νοσοκομεία, περιμένοντας να εισπράξετε 50 εκατ. ευρώ περισσότερα και να τα δώσετε στο Υπουργείο Υγείας. Τίποτα! Όχι μόνο αυτά τα 50 δεν εισπράχθηκαν παραπάνω αλλά θα χαθούν και 100 από πέρσι.
• Ουδέποτε επετεύχθη ο στόχος της αύξησης των εσόδων στο βαθμό που σχεδιάστηκε.

Επίσης, το ΙΟΒΕ, σε πρόσφατη μελέτη του με θέμα την φορολογία των καπνικών προϊόντων στην χώρα, κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η φορολογία στα καπνικά προϊόντα έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα όριά της και κάθε προσπάθεια αύξησής της εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των δημοσίων εσόδων και αύξηση του παράνομου εμπορίου, με καταστροφικές επιπτώσεις για τις προσπάθειες που γίνονται για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό κλείνει με τη φράση «δεν πάει άλλο» και την παράκληση «να επικρατήσει η λογική και να αποδείξει η κυβέρνηση ότι είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Σχετικές ειδήσεις