ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επιβάρυνση φόρου στα τσιγάρα εξετάζει η κυβέρνηση

Νέα επιβάρυνση φόρου στα τσιγάρα εξετάζει η κυβέρνηση

Παλιά της τέχνη κόσκινο της κυβέρνησης η οποία στο πλαίσιο της απεγνωσμένης προσπάθειας να βρει ισοδύναμα μέτρα για τις «δύσκολες» απαιτήσεις της τρόικας, ενέταξε στα σενάρια που επεξεργάζεται και επιβάρυνση του φόρου στα τσιγάρα, κάτι που είχε κάνει και στην αρχή του 2014.

Οι πληροφορίες, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εταιριών και μάλιστα ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Ρεκλείτης, δήλωσε ότι «το επιμελητήριο είναι αντίθετο σε τέτοια μέτρα και η κυβέρνηση να μην ενδώσει σε εύκολες λύσεις για να καλύψει τρύπες».

Ο κ. Ρεκλείτης αναφέρθηκε σε δήλωσή του στις απαιτήσεις της τρόικας για αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ στα βιβλία, τις εφημερίδες και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων αλλά και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα κατά 10%.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΚ είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα επιβαρύνοντας τόσο τους καπνιστές όσο και τις επιχειρήσεις διανομής. Στην πενταετία της κρίσης ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και η συνολική φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα αγγίζει πλέον το 86% της μεσοσταθμικής λιανικής.

Έρευνα του Ι.Ο.Β.Ε. έδειξε ότι λόγω της αύξησης της φορολογίας, η νόμιμη αγορά καπνικών προϊόντων την περίοδο 2009-2013 ακολουθεί πτωτική πορεία, με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 36% και της αξίας πωλήσεων κατά 52%. Ασφαλώς αυτό ωφελεί το λαθρεμπόριο όπως αποδεικνύουν οι διωκτικές αρχές σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Τέλος, ο Γ.Γ. του Επιμελητηρίου ζήτησε από την κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε αυτή την αύξηση διότι θα επιφέρει διόγκωση του λαθρεμπορίου, και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις διανομής, όπως τα πρατήρια χονδρικής και τα περίπτερα λιανικής.

Σχετικές ειδήσεις