ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Συναγερμός για τη στάθμη του ποταμού

Έβρος: Συναγερμός για τη στάθμη του ποταμού

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για το ενδεχόμενο αύξησης της στάθμης του ποταμού Έβρου.

Λόγω των προβλέψεων για βροχοπτώσεις το προσεχές Σαββατοκύριακο (30 Ιανουαρίου-1η Φεβρουαρίου 2015) έχουν ειδοποιηθεί οι παραποτάμιοι δήμοι να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τυχόν άνοδο της στάθμης των νερών.

Η στάθμη του ποταμού Έβρου παραμένει σταθερή (από χθες στα 4,80 μέτρα στον σταθμό μέτρησης στο Πύθιο, με όριο επιφυλακής τα 4,70), είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, υπογραμμίζοντας, ότι οι Αρχές παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή «μέχρι να εκτονωθούν τα καιρικά φαινόμενα».

Ο ίδιος τόνισε ότι, η στάθμη του ποταμού παραμένει σ' αυτά τα επίπεδα, διότι, έχει διευρυνθεί η κοίτη του ποταμού - έπειτα από τις πλημμύρες του περασμένου Δεκεμβρίου- και υπάρχουν ρήγματα στα αναχώματα που δίνουν διέξοδο στα νερά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, τα νερά κατευθύνονται σε εκτάσεις, στις οποίες είχαν γίνει τεχνητές (ελεγχόμενες) εκτονώσεις των πλημμυρικών φαινομένων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πέραν, όμως, της επιφυλακής των Αρχών για τον ποταμό Έβρο, οι αρμόδιες υπηρεσίες στο νομό Ξάνθης, παραμένουν σε ετοιμότητα, έπειτα από τη βροχόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, αποθήκες, αυλές και καλλιέργειες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης επεσήμανε ότι οι αρμόδιες Αρχές είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση που στην περιοχή σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι ο δήμος Αβδήρων κάλεσε τους δημότες που έχουν υποστεί ζημιές από την πλημμύρα (στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2015) και αφορούν ζημιές σε κατοικίες (οικοσυσκευές, επίπλωση, εγκαταστάσεις θέρμανσης κλπ) και επαγγελματικούς χώρους, εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων, να υποβάλουν αιτήσεις, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις