ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφει η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο υπουργείο Εργασίας

Επιστρέφει η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο υπουργείο Εργασίας

Σε ουσιαστικές «ανάσες» για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προβαίνει το υπουργείο Εργασίας - Επιστρέφουν τα 50 ένσημα για περίθαλψη (ΙΚΑ) -Τι προβλέπεται για Ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, μηχανικούς (ΕΤΑΑ) και σχολικούς φύλακες.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Ματαιώνεται η προβλεπόμενη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb το άρθρο 29 του νομοσχεδίου (βρίσκεται για κοστολόγηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα μετανομαστεί σε Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας ονομάζεται εκ νέου (σκέτο) Υπουργείο Υγείας.

Ταυτόχρονα με δύο άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου (30 και 31) δίνεται προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τις παροχές ασθένειας και σε είδος σε περίπου 400.000 άνεργους (κυρίως μακροχρόνιους) και υποαπασχολούμενους, αλλά και σε άλλες ασθενείς κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμενα παρατείνονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπήρχαν, όπως η παράταση του ορίου για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων υποαπασχολούμενων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, εφόσον συμπληρώσουν πενήντα ημέρες ασφάλισης για άλλο ένα χρόνο από 1-3-2015 έως 29-2-2016.

Επίσης, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα αλλά είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα δικαιούνται και οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους παροχές ασθενείας σε είδος, εφόσον οι οφειλές του αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος για τα παραπάνω έτη δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Παροχές ασθενείας σε είδος για το ίδιο χρονικό διάστημα, δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Από τον ΟΑΕΕ θα προβλέπεται ακόμα για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, ηλικίας άνω των 30 έως 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός του για 2 χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης, κάλυψη της παροχής ιατρικής περίθαλψης για τις παροχές ασθενείας σε είδος. Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιοδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού 600 μέρες εργασίας ή δύο χρόνια.

Ενα χρόνο κάλυψης στους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά

Παράταση της κάλυψης τους για ένα ακόμη χρόνο θα έχουν και οι εργαζόμενοι τωνΝαυπηγείων Σακραμαγκά και της επιχείρησης "Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε", όπως και τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων από τον ΕΟΠΥΥ, ανεξαρτήτως των ημερών ασφάλισής τους. Όπως αναφέρεται από τις κυβερνητικές πηγές, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας.

Επίσης πολύ σημαντική θεωρείται η παράταση για τρεις μήνες από τη λήξη της η δυνατότητας υποβολής αίτησης αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για τους σχολικούς φύλακες.

Σχετικές ειδήσεις