Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Newsroom Newsroom

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Σήμερα το μεσημέρι το αργότερο το απόγευμα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στη Βουλή, , συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ, και θα ακολουθήσει το τυπικό μέχρι την ψήφισή του.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για επιδότηση ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κουπόνια σίτισης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων, επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγασης σε περίπου 30.000 απόρους και δωρεάν ρεύμα ως 300kw τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Το ποσόν του επιδόματος στέγασης θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια
Προβλέπεται ακόμη τη σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχειας, και θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, το 35,7% των πολιτών στην Ελλάδα, ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το όριο της φτώχειας είναι σε ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο:

- Ηλεκτρολόγηση

Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ώς 300 kWh σε νοικοκυριά που είτε είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι, αλλά και σε νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα λόγω οφειλών.

Συγκεκριμένα:
«Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και ήταν ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, των οποίων η παροχή έχει διακοπή έως και την 31.01.2015 λόγω οφειλών, επανασυνδέονται στο δίκτυο παροχής ηλεκτρονικού ρεύματος έως 300 kwh μηνιαίος δωρεάν έως το τέλος του 2015, οι, δε, οφειλές διαγράφονται».

- Στέγαση

Το μέτρο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο επιδότησης ενοικίου και σε πρώτη φάση θα αφορά 30.000 νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο ακίνητο στην περιφέρεια που διαβιούν. Η επιδότηση θα αφορά νέες μισθώσεις αλλά και ανανέωση παλαιότερων μισθώσεων. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Το ποσό της επιδότησης ενοικίου είναι αφορολόγητο.

- Σίτιση

Θα αφορούν 300.000 οικογένειες και θα υλοποιηθούν μέσω εκπτωτικών κουπονιών ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο. Θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων.

- Καταπολέμηση διαφθοράς

Συνιστάται Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ως δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Επικρατείας και θέση Γενικού Γραμματέα με βαθμό α' της κατηγορίας ειδικών θέσεων που προΐσταται αυτής.

Ειδικότερα, θα αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας της εθνικής στρατηγικής με ιδιαίτερη έμφαση στον συντονισμό των ελεγκτικών σωμάτων, και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους, παρέχοντας σχετικές οδηγίες και συστάσεις και ορίζεται ως η αρμόδια αρχή για τον συντονισμό της καταπολέμησης της απάτης.

Από την συγκεκριμένη Γραμματεία θα γίνεται και ο συντονισμός των δράσεων και του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Σώματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων.

Ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ και ο Διευθυντής Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρονται παραλλήλως και ενημερώνουν για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς τους στον Υπουργό Επικρατείας.

Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής
Με προεδρικό διάταγμα συνιστάται για την υποβοήθηση του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής θέση Γενικού Γραμματέα.

- Παροχές ασθενείας σε ανέργους

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα ημέρες ασφάλισης, είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Η ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, παρατείνεται για ένα έτος μέχρι και την 29/2/2016, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ή τις έχουν ρυθμίσει.

Επιπλέον δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου, στα ταμεία των ένστολων να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ή εάν θα μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

Στις παροχές δεν υπάγονται όσοι ήδη ωφελούνται από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας για τους Απόρους. Θα ακολουθήσουν κοινές αποφάσεις υπουργών Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τις οποίες θα συγκεκριμενοποιούνται οι παράμετροι.

Η Θ. Φωτίου

Σύμφωνα με διευκρινήσεις που έδωσε σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι ο καθορισμός της ακραίας φτώχειας θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με το τεκμαρτό. Οσον αφορά την επιδότηση ενοικίου ευτή θα πιστώνεται στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος το οποίο ενοικιάζει ο πολίτης ο οποίος ζει σε ακράια φτώχεια. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου αν ο ιδιοκτήτης έχει οφειές στο δημόσιο τότε αυτά τα χρήματα θα κατευθύνονται για την αποπληρωμή τους.
Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα η κ. Φωτίου είπε ότι αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται πιλοτικά, «όταν λήξει το υπουργείο θα το αξιολογήσει και από κει και πέρα θα δει τι θα κάνει» τόνισε η κ. Φωτίου.

Είναι ένα πρώτο βήμα σχολίασε για το νομοσχέδιο η κ. Φωτίου μιλώντας στον Σκάι, ο Ελληνας δεν ζητάει ένα πιάτο φαί, ο Ελληνας ζητάει δουλειά, αλλά δεν θα τον αφήσουμε... και τα παιδιά να λιποθυμούν στο δρόμο. Προτεραιότητά μας τα πολύ φτωχά στρώματα, κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved