ΕΛΛΑΔΑ

«Βουλιάζει» η Ανάληψη Αμαλιάδας – Η γη καταπίνει σπίτια

«Βουλιάζει» η Ανάληψη Αμαλιάδας – Η γη καταπίνει σπίτια

Οι κάτοικοι της Ανάληψης στην Αμαλιάδα βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται, καθώς η γη καταπίνει μια –μια τι κατοικίες εξαιτίας του διαβρωτικού φαινομένου που προχωρά με ταχείς ρυθμούς εδώ και ένα χρόνο.

Η κατοικία του κ. Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου είναι η δεύτερη που εκκενώνεται μέσα σε διάστημα ενός μήνα, αφού το φαινόμενο παίρνει πλέον τραγικές διαστάσεις και από το βράδυ της Δευτέρας (09/03) η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Το διαβρωτικό φαινόμενο, που έκανε την εμφάνισή του στις 8 Μαρτίου του 2014, «ξύπνησε» πάλι τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου. Ο εφιάλτης επέστρεψε, το ρήγμα επεκτάθηκε, άρχισαν να δημιουργούνται ρωγμές στην πρώτη κατοικία και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωσή της.

Το ρήγμα που βρίσκεται στο χωριό διαβρώθηκε ακόμη περισσότερο από προχθές, ενώ η κατοικία που έχει εκκενωθεί άρχισε πλέον να βυθίζεται, αφού το έδαφος υποχωρεί και ουσιαστικά βρίσκεται στον αέρα, ενώ υποχωρεί και ο δρόμος ακριβώς επάνω από την κατοικία.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, το διαβρωτικό φαινόμενο εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και χθες το πρωί η οικογένεια του κ. Σπυρόπουλου διαπίστωσε ότι το σπίτι βρίσκεται πλέον αέρα και αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει.

Η ανησυχία πλέον για όλο το χωριό είναι μεγάλη, αφού εκφράζονται φόβοι ότι σιγά- σιγά θα υποχωρήσει το έδαφος και θα ακολουθήσουν όλα τα σπίτια.

Το μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαρτίου επισκέφθηκε το χωριό ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο δήμος, σε ότι αφορά τη θητεία του, δεν έχει ολιγωρήσει σε καμία περίπτωση και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα συνεχίζεται εντονότερο και από την πλευρά μας έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε και ακόμη περισσότερα. Αναθέσαμε τη γεωτεχνική μελέτη και ο ανάδοχος με ειδοποίησε ότι ήρθαν οι ειδικές σωλήνες και την Πέμπτη θα αρχίσει η γεώτρηση για να δούμε που κινείται το κατολισθητικό φαινόμενο, το οποίο είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Ανάλογα με το τι θα χρειαστεί θα κινηθούμε και θα πιέσουμε στα Υπουργεία. Σε ότι αφορά την αποκατάσταση των πληγέντων εστάλησαν τα σχετικά αιτήματα στην ΥΑΣ και βγήκε η απόφαση για το πρώτο λυόμενο. Εστάλη και το δεύτερο αίτημα για δεύτερο λυόμενο, ενώ έχουμε κινηθεί και μέσω της Πρόνοιας, έχει σταλεί αίτημα για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων».

Πηγή: patrisnews.gr

Σχετικές ειδήσεις