ΕΛΛΑΔΑ

Άμεση επαναφορά του 3% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου ζητεί η ΑΔΕΔΥ

Άμεση επαναφορά του 3% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου ζητεί η ΑΔΕΔΥ

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση και κάλεσμα για κινητοποιήσεις.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Κινητοποιήσεις για την άμεση επαναφορά της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ) αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ.

Η ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία με τους μερισματούχους και μετόχους του Ταμείου (Ομοσπονδία Συλλόγων του Υπουργείου Εργασίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών και Σύλλογο Εργαζομένων στο Μ.Τ.Π.Υ) αποφάσισε την επαναδιεκδίκηση της εισφοράς προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του Ταμείου και να καταβληθούν τα μερίσματα σε σχεδόν 300.000 δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2014 είχε διαπιστωθεί έλλειμμα της τάξης των 13,1 δισ. ευρώ και υπήρχε εισήγηση της προηγούμενης κυβέρνησης για μειώσεις 47,5% στα καταβαλλόμενα μερίσματα! Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 2015 πρέπει να γίνει η πρώτη μείωση κατά 42,8% και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλες τρεις τα επόμενα χρόνια της τάξης του 5,6%, 6% και 3,1%. Επίσης, η ίδια μελέτη προέβλεπε αύξηση σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων με διπλασιασμό της εισφοράς για το Μετοχικό τους Ταμείο από το 4% στο 8%.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, κοινή εκτίμηση είναι ότι το Μ.Τ.Π.Υ. με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχει λεηλατηθεί, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να συνεχίσει να δίνει μέρισμα στους 280.000 μερισματούχους.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι εξαιτίας της μακροχρόνιας άτοκης κατάθεσης των αποθεματικών του Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος, των «επενδύσεων» στο Χρηματιστήριο, του κουρέματος των αποθεματικών με το PSI τον Μάρτιο του 2012 και της κατάργησης του κοινωνικού πόρου από 1-1-2015, το Ταμείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα, στη διεκδίκηση της επαναφοράς της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Μ.Τ.Π.Υ. Ταυτόχρονα ζητεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του Ταμείου με κρατική χρηματοδότηση αφενός με την προώθηση λύσεων στρατηγικού χαρακτήρα αφετέρου εγκαταλείποντας κάθε σκέψη για αύξηση εισφορών.

Αναλυτικά η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε:

- Τη Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για τη «σωτηρία» του Ταμείου.

- Κινητοποίηση των 330.000 δημοσίων υπαλλήλων που πληρώνουν ως μέτοχοι καθώς και των 280.000 συνταξιούχων - μερισματούχων που λαμβάνουν μέρισμα από το Ταμείο και διοργάνωση μεγάλης κεντρικής συγκέντρωσης έξω από το Ταμείο και πορεία προς το Υπουργείο.

- Συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα μας βρουν στην απέναντι όχθη όσοι παραβούν τις δεσμεύσεις τους ότι δεν θα προχωρήσουν σε μειώσεις αποδοχών των συνταξιούχων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Σχετικές ειδήσεις