ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα ενοικίου, σίτισης και δωρεάν ρεύματος - Ποια τα κριτήρια

Επίδομα ενοικίου, σίτισης και δωρεάν ρεύματος - Ποια τα κριτήρια

Μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για το επίδομα ενοικίου, την κάρτα σίτισης και το δωρεάν ρεύμα από τις παροχές για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αξίζεινα σημειωθεί ότιμέσα σε μια ημέρα οι αιτήσεις έφτασαν τις 8.666, εκ των οποίων 6.815 έγιναν ηλεκτρονικά και άλλες 1.851 αιτήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω ΚΕΠ.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Όσοι κάνουν αίτηση θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της, μετά από την λήξη των αιτήσεων στις 20 Μαΐου 2015, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ που έκαναν την αίτηση. Οι αιτούντες όμως έχουν και επιπλέον υποχρεώσεις να υλοποιήσουν εφόσον κάνουν την ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα ενοικίου την επιδότηση σίτισης και το δωρεάν ρεύμα.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου για τις παροχές οι αιτούντες που δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και ενδιαφέρονται για την παροχή της δωρεάν επανασύνδεσης του ρεύματος και τη δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να υποβάλουν συγχρόνως αίτηση ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μέσω link που θα ανοίγει στην παρούσα εφαρμογή όπου θα συμπληρώνουν την αίτησή τους για ένταξη στο ΚΟΤ .

Το ίδιο εάν προστατεύουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και δεν έχουν ήδη ενταχθεί στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών. Δικαιούχοι για το επίδομα ενοικίου και το δωρεάν ρεύμα, οι οποίοι αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 και Ε3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) δεν μπορούν να λάβουν τις παροχές, εκτός εάν υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις. Οι αιτούντες θα πρέπει να δηλώνουν οπωσδήποτε συγκεκριμένο ΚΕΠ όπου επιθυμούν να απευθυνθούν μελλοντικά για να διεκπεραιώσουν διαδικασίες που δεν μπορούν να γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο (π.χ. παραλαβή καρτών σίτισης, πιθανή υποβολή αίτησης επανεξέτασης σε περίπτωση απόρριψης κ.λπ.).

Ο αιτών θα μπορεί να εισέρχεται στην ηλεκτρονική του αίτηση ιδιωτικά ή μέσω του ΚΕΠ που έχει δηλώσει στην αίτησή του και να ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Από την ηλεκτρονική του αίτηση, αλλά και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει στην αίτησή του θα πληροφορηθεί και το τελικό αποτέλεσμα στο αίτημά του για χορήγηση μιας ή περισσότερων παροχών.

Σε περίπτωση έγκρισης της παροχής επιδόματος ενοικίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να συνάψουν νέα μισθωτήρια σύμβαση ή ανανέωση υφιστάμενης και στη συνέχεια να εισέλθουν εκ νέου στην ηλεκτρονική τους αίτηση για να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή τους (ιδιοκτήτη της κατοικίας) ο οποίος θα εισέλθει στη συνέχεια για να εισαγάγει στοιχεία του ώστε να του δοθεί απ’ ευθείας το δικαιούμενο ποσό.

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος χορήγησης παροχής ή παροχών επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος επανεξέτασης, μόνον για τον συγκεκριμένο λόγο απόρριψης ο οποίος θα αναφέρεται ρητά στο μήνυμα ενημέρωσης του δικαιούχου. Η υποβολή γίνεται γραπτώς στα ΚΕΠ που έχουν δηλωθεί στην αίτηση για τη διεκπεραίωση διαδικασιών που δεν υλοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο και ο αιτών δύναται να προσκομίσει κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό που να τεκμηριώνει την πραγματική του κατάσταση.

Το αίτημα επανεξέτασης υποβάλλεται εντός προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της δημόσιας ενημέρωσης για την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Αίτημα επανεξέτασης δεν είναι δυνατόν να υποβληθεί για τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος ενημερώνεται ότι λόγω εφαρμογής κριτηρίων προτεραιότητας δεν λαμβάνει, προς το παρόν, την αιτούμενη παροχή. Η εκτίμηση που υπάρχει από παράγοντες των Κέντρων είναι ότι η πορεία των αιτήσεων θα είναι αυξητική, καθώς κατά τη δεύτερη μέρα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη προσέλευση πολιτών.

Μάλιστα, σε πρώτη φάση διαπιστώθηκε ότι οι πιο πολλές αιτήσεις αφορούσαν περιπτώσεις επιδότησης ενοικίου και δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σχετικές ειδήσεις