ΕΛΛΑΔΑ

ΙΚΑ: Τουλάχιστον τρεις μήνες η αναμονή στα ΚΕΠΑ

ΙΚΑ: Τουλάχιστον τρεις μήνες η αναμονή στα ΚΕΠΑ

Η διοίκηση του ΙΚΑ υπολογίζει ότι η αναμονή για τους ελέγχους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τους τρεις μήνες.

Οι περιπτώσεις που φτάνουν σε τόσο μεγάλο χρονικό εύρος, εντοπίζονται στις ειδικότητες οι οποίες συγκεντρώνουν μικρό πλήθος αιτημάτων καθώς και σε περιπτώσεις που εξετάζονται κατ' οίκον.

Όπως αναφέουν επίσημα στοιχεία, τον Μάρτιο του 2015 προγραμματίστηκαν 1.206 υγειονομικές επιτροπές για την εξέταση 14.565 αιτημάτων. Τον ίδιο μήνα υποβλήθηκαν 12.381 νέα αιτήματα ενώ οι υφιστάμενες εκκρεμότητες στις 15 Απριλίου ανέρχονται σε 6.117.

Ο χρόνος ανταπόκρισης στα προς εξέταση αιτήματα είναι κυμαίνεται από 20-40 ημέρες για τα πρωτοείσακτα περιστατικά και από 2-3 μήνες για την εξέταση των ενστάσεων και αυτό εξαιτίας του ότι δεν μπορούν γιατροί που συμμετείχαν στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή να συμμετέχουν και στη Δευτεροβάθμια.

Όπως τονίζει η διοίκηση του Ιδρύματος, ειδικά για τις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα για παρατάσεις ήδη χορηγηθέντων συντάξεων και επιδομάτων, αυτά πρέπει να κατατίθενται τουλάχιστον δύο μήνες προ της λήξης τους ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη χορήγησή τους.

Σχετικές ειδήσεις