ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Διευκρινήσεις για τον διαγωνισμό που αφορά τα αεροδρόμια

ΤΑΙΠΕΔ: Διευκρινήσεις για τον διαγωνισμό που αφορά τα αεροδρόμια

Διευκρινίσεις σχετικάμε το διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας, έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι ακολούθησε αυστηρά την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία η οποίαπεριλαμβάνει σειρά ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμώνσύμφωναμε τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αρχές διαφάνειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, πριν την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, υφίσταται υποχρέωση για τη διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης του προς αξιοποίηση στοιχείου.

Όπως αναφέρει, «κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και πριν την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν διενέργειας ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, προσέλαβε ως ανεξάρτητο αποτιμητή, εταιρεία διεθνούς κύρους με αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στον αεροπορικό κλάδο και στις αποτιμήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία του διαγωνισμού, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Επίσης σημειώνει ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού, ενώ επετεύχθη ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα ύψους €1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό.

Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €330 εκατ. ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου €1,4 δισ.

Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος.

Σχετικές ειδήσεις