ΕΛΛΑΔΑ

Απαγορευμένη ουσία εντοπίστηκε σε πέστροφες

Απαγορευμένη ουσία εντοπίστηκε σε πέστροφες

Σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε πέστροφες συγκεκριμένης εταιρείας, εντοπίστηκε η παρουσία απαγορευμένης ουσίας.

Η ουσία που εντοπίστηκε στις πέστροφες είναι η AMOZ (5-methylmorpholino-3-amino-2-oxazolidone) - νιτροφουράνιο και οδήγησε τις Αρχές στο να θέσουν τη συγκεκριμένη εταιρεία σε απομόνωση και επιτήρηση.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν έλεγχο στην εταιρεία Υδατοκαλλιέργειες Άρτας και μετά τον εντοπισμό της συγκεκριμένης ουσίας απαγόρευσαν στην εταιρεία να διακινεί προϊόντα χωρίς να έχει προηγηθεί κτηνιατρικός έλεγχος και χωρίς να έχει δοθεί έγκριση από τις σχετικές υπηρεσίες.

Επίσης απαίτησαν την άμεση απόσυρση το συνόλου των επίμαχων παρτίδων προϊόντων, τόσο από τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση όσο και από όλους τους παραλήπτες αυτών.

Παράλληλα η Περιφέρεια Ηπείρου και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής & Κτηνιατρικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Με δεδομένο το ότι προϊόντα από τις επίμαχες παρτίδες διακινήθηκαν στη Ρουμανία, ο ΕΦΕΤ θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) να ενημερωθούν οι αρχές της Ρουμανίας αλλά και των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις