ΕΛΛΑΔΑ

Αποτέλεσμα δημοψήφισμα 2015: Τι πρέπει να προσέξετε για να μη βγει άκυρο το ψηφοδέλτιό σας

Αποτέλεσμα δημοψήφισμα 2015: Τι πρέπει να προσέξετε για να μη βγει άκυρο το ψηφοδέλτιό σας

Άνοιξαν οι κάλπες την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 στις επτά το πρωί οι κάλπες σε όλη τη χώρα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ., ενώ εκτιμάται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί ταχέως.

Οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του υπήρξαν εξαιρετικά συνοπτικές λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την προκήρυξη έως τη διενέργεια, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Στο δημοψήφισμα, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν ΝΑΙ (εγκρίνεται ) ή ΟΧΙ (δεν εγκρίνεται) το σχέδιο συμφωνίας το οποίο –όπως αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο που θα παραλάβουν από τα εκλογικά τμήματα– κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup στις 25.06.2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η επιλογή θα πρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία (4023/2011), να σημειωθεί με σταυρό. Οποιοδήποτε άλλο σημάδι οδηγεί στην ακύρωση του ψηφοδελτίου. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών «για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015» ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του επί του τιθέμενου ερωτήματος «θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης».

Ο σταυρός θα πρέπει να τεθεί εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την επιλογή του ψηφοφόρου. Άκυρο θα είναι το ψηφοδέλτιο αν τσεκάρετε το ΒΟΧ είτε του ΟΧΙ είτε του ΝΑΙ ή αν σημειώσετε Χ. Από την άλλη όμως, αν ο σταυρός σημειωθεί δίπλα στην επιλεγμένη απάντηση, το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να θεωρηθεί έγκυρο. Η ίδια εγκύκλιος επισημαίνει ότι πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολικά αυστηρή και άσχετη με την προστασία του νόμου στο αδιάβλητο εφαρμογή, «η τοποθέτηση του σταυρού εκ μέρους του εκλογέα, είτε εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από κάθε απάντηση είτε παραπλεύρως του κειμένου της κάθε απάντησης, δεξιά ή αριστερά αυτής, δεν θίγει την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου» (απόφαση της ειδικής διακομματικής επιτροπής που συνήλθε στις 30 Ιουνίου). Στους ψηφοφόρους θα δίδεται και λευκό ψηφοδέλτιο.

Σχετικές ειδήσεις