ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις φωτιές

Πυρκαγιές: Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις φωτιές

Ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων χαρακτηρίζεται η πυρκαγιά στη Λακωνία ενώ σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στον Καρέα καθώς και άλλες δύο πυρκαγιές στη Χαλκίδα και στη Μαλακάσα, όπως ενημέρωσε το απόγευμα της Παρασκευής (17/7) ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος Νίκος Τσόγκας.

Σε επίσημη ενημέρωση προχώρησε στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής (17/7) η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για όλα τα μέτωπα φωτιάς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόγκα από τις 6 το πρωί σήμερα εκδηλώθηκαν 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ αύριο θα υπάρχει επικινδυνότητα βαθμού 4 λόγω των ισχυρών ανέμων και γενικότερα των καιρικών συνθηκών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας, ενημέρωσε ότι στη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στον Βύρωνα, επιχειρούν 140 πυροσβέστες, με 70 οχήματα και 15 πεζοπόρα τμήματα, 10 υδροφόρες των ΟΤΑ, 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Όπως τόνισε ο κ. Τσόγκας, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε να οριοθετηθεί η περίμετρος της φωτιάς και να περιοριστούν τα επικίνδυνα μέτωπα ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά στα σπίτια ενώ όπως επεσήμανε η επιχείρηση από αέρος είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Στην περιοχή του Καρέα νωρίτερα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές ενώ εκκενώθηκε και το σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Σε ότι αφορά την πυρκαγιά στην Λακωνία σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί υλικές ζημιές σε 3 αγροικίες στο Φαρακλό και 2 αγροικίες στο Λάχι εκκενώθηκε το χωριό Αγιος Νικόλαος και 200 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφος από την παραλία στην Νεάπολη Βοίων.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3.40 τα ξημερώματα και καίει χαμηλή βλάστηση και ελαιώνες στις περιοχές Φαρακλό, Παραδείσι, Λάχι, Αγιος Νικόλαος και Νεάπολη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι νωρίτερα υπήρξε αναγκαστική προσγείωση ενός πυροσβεστικού αεροπλάνου καναντέρ CL215 σε δρόμο δυτικά του Φαρακλού και το πλήρωμά του το οποίο δεν διατρέχει κίνδυνο διακομίστηκε προληπτικά στο Κέντρο υγείας της περιοχής.

Το απόγευμα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν, 120 πυροσβέστες με 51 οχήματα 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα 1 όχημα ΟΤΑ 4 υδροφόρες της Περιφέρειας 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Για την πυρκαγιά στην Χαλκίδα που ξέσπασε το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι έχει ήδη εκκενωθεί στο χωριό Αφράτι καταυλισμός Ρομά ενώ στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 6 πεζοπόρα τμήματα, 1 χωματουργικό όχημα κι ένα αεροσκάφος.

Η πυρκαγιά στην Μαλακάσα εκδηλώθηκε στο 43 χλμ. από Μαλακάσα προς Ωρωπό στις 15.29 και καίει παλιό δάσος. Το απόγευμα εκκενώθηκαν προληπτικά τρεις κατασκηνώσεις, με 120 παιδιά να οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα 10 άτομα πεζοπόρο και 2 αεροπλάνα. Για τα αίτια των πυρκαγιών διενεργείται προανάκριση από τα ανακριτικά τμήματα των πυροσβεστικών υπηρεσιών και την διεύθυνση αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού σε συνεργασία με κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

Ο κ. Τσόγκας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος να δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής και τους συμβούλεψε να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών.

Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να κρατούν την ψυχραιμία τους και να προστατέψουν τα σπίτια τους αν τυχόν οι φλόγες τα πλησιάζουν, ακολουθώντας τις συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Σχετικές ειδήσεις