Πυρκαγιές - Λακωνία: Ανακοινώθηκαν τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων

Newsroom Newsroom

Πυρκαγιές - Λακωνία: Ανακοινώθηκαν τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας, κατά την επίσκεψη και περιοδία που πραγματοποίησε στην ευρύτερη περιοχή.

Στη φωτιά που είχε ξεσπάσει τα ξημερώματα της Παρασκευής (17/7) εκτιμάται ότι κάηκαν 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και 25.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, κυρίως με ελιές.

Σύμφωνα με τον υπουργό θα καταβληθεί άμεσα έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών και θα προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναφορικά για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές, θα ενεργοποιηθεί, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαδικασία των ΠΣΕΑ, όπου θα καταρτιστεί φάκελος για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτραπεί η αποζημίωση των πληγέντων με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων, ενώ ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει κανονικά στην αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί, καθώς και των μελισσοσμηνών.

Επιπλέον, ο υπουργός ανέλαβε να έρθει σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να πραγματοποιηθούν, σε σύντομο διάστημα, οι απαραίτητες εργασίες που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης του δάσους, καθώς και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κηρυχτεί πυρόπληκτη η περιοχή και να ενισχυθεί η αποκατάσταση καμένων σπιτιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved