ΕΛΛΑΔΑ

Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης για το όζον σε πέντε σταθμούς μέσα στην ημέρα

Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης για το όζον σε πέντε σταθμούς μέσα στην ημέρα

Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης σε πέντε σταθμούς κατέγραψαν οι τιμές του όζοντος κατά τη διάρκεια της ημέρας σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 18:00 σημειώθηκε Ωριαία Τιμή Ο3 228 μg/m3 στο Σταθμό Μέτρησης Θρακομακεδόνων. Ήδη παρατηρείται αποκλιμάκωση από την υψηλή τιμή, άνω του ορίου συναγερμού, που είχε σημειωθεί νωρίτερα στον ίδιο σταθμό.

Σε ακόμη τέσσερις σταθμούς μέτρησης (Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Σμύρνης) παρατηρείται ήδη αποκλιμάκωση των τιμών του όζοντος κάτω από όριο ενημέρωσης.
Αναμένεται σταδιακή περαιτέρω μείωση των τιμών όζοντος αργότερα το απόγευμα.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».