ΕΛΛΑΔΑ

Φλώρινα: Μέχρι 8 μέτρα αυξήθηκε η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας εξαιτίας των βροχοπτώσεων

Φλώρινα: Μέχρι 8 μέτρα αυξήθηκε η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας εξαιτίας των βροχοπτώσεων

Μέχρι και οκτώ μέτρα αυξήθηκε, από τις αρχές του χρόνου, η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας, εξαιτίας των φετινών έντονων βροχοπτώσεων, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους από ενδεχόμενες πλημμύρες σε ακριτικές περιοχές των νομών Φλώρινας και Πέλλας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στο Δήμο Αμυνταίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και με τη συμμετοχή φορέων των περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας.

Ο κ. Τσιρώνης, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών εκπόνησης ενός συνολικού διαχειριστικού σχεδίου για τη λίμνη Βεγορίτιδα, ενώ - όπως έγινε γνωστό - στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί βαρύτητα, το επόμενο χρονικό διάστημα, στην ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων των λιμνών Βεγορίτιδας, Χειμαδίτιδας, Πετρών και Ζάζαρης.

Στην υλοποίηση του σχεδίου θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των εμπλεκόμενων Περιφερειακών Ενοτήτων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των λιμνών, ο οποίος θα λαμβάνει μέτρα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται και τις έκτακτες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν.

Όπως επισήμανε, αμέσως μετά τη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος στο Αθηναικό Μακεδονικό Πρακτορείο το πρόβλημα της λίμνης Βεγορίτιδας είναι μεγάλο, καθώς η στάθμη της έχει ανέβει κατά 7,5 έως 8 μέτρα τους τελευταίους 7 μήνες, λόγω των φετινών έντονων βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, και τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί η στάθμη, καθώς με τις παρεμβάσεις που έγιναν στα υδάτινα οικοσυστήματα, στη συγκεκριμένη λίμνη, καταλήγουν όλα τα ύδατα από τις άλλες λίμνες της περιοχής, την Πτολεμαϊδα, το Αμύνταιο, τα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.

«Το πρόβλημα είναι σύνθετο καθώς καλύπτονται καλλιεργούμενες εκτάσεις και το ζήτημα αυτό απασχολεί πολύ τον αγροτικό κόσμο εν μέσω οικονομικής κρίσης κατά την οποία και εμείς οφείλουμε να υποστηρίξουμε την αγροτική παραγωγή», τόνισε ο κ. Μπίρος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι καλλιεργητών αλλά και ψαράδων της λίμνης. Οι τελευταίοι μάλιστα έθεσαν και ζήτημα ελέγχου της ποιότητας των υδάτων των λιμνών.

Σχετικές ειδήσεις