ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Απειλή για τους αργυροπελεκάνους τα καλώδια της ΔΕΗ

Ιωάννινα: Απειλή για τους αργυροπελεκάνους τα καλώδια της ΔΕΗ

Oι φύλακες περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας εντόπισαν στις 7/8/2015 έναν αργυροπελεκάνο (Pelecanus crispus) σε άσχημη κατάσταση, εντός της λίμνης, κοντά σε ακτή της Νήσου των Ιωαννίνων.

Οι φύλακες περιβάλλοντος έσπευσαν άμεσα στο σημείο αλλά ο αργυροπελεκάνος υπέκυψε στα τραύματά του πριν προλάβουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Ο θάνατός του πιθανώς οφείλεται σε ηλεκτροπληξία από καλώδια της ΔΕΗ καθώς το ένα του φτερό ήταν ελαφρώς καμένο και μαυρισμένο.

Ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) αποτελεί είδος απειλούμενο με εξαφάνιση το οποίο προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην Ελλάδα φιλοξενείται πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Στην περιοχή των Ιωαννίνων έχει παρατηρηθεί τα τελευταία τρία χρόνια μικρός αριθμός αργυροπελεκάνων, σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται στα 7 άτομα, οι οποίοι όμως δεν φωλιάζουν στην περιοχή.

Τα καλώδια της ΔΕΗ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας λόγω έλλειψης μόνωσης ή σήμανσης αποτελούν σημαντική απειλή για μεγαλόσωμα πουλιά. 'Ισως λόγω του μικρού αριθμού των αργυροπελεκάνων στην περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί ξανά αντίστοιχο περιστατικό.

ΠΗΓΗ epirusonline.gr

Σχετικές ειδήσεις