ΕΛΛΑΔΑ

Νέα ένταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης - Μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στο Blue Star 1

Νέα ένταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης - Μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στο Blue Star 1

Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, έχουν ξεσηκωθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το πρωί της Παρασκευής (4/9).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του πλοίου Blue Star 1, από περίπου 1000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν φωνάζοντας «Αθήνα- Αθήνα».

Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάληψη έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, με αποτέλεσμα όμως εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό να εγκλωβιστούν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.

Επεισόδια και στην Κω

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κω, το βράδυ της Πέμπτης (3/9). Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυτή τη φορά ενεπλάκησαν κάτοικοι του νησιού με μετανάστες έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Κω.

Ακολούθησε πετροπόλεμος, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών όταν οι μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στο Αστυνομικό Τμήμα.

Τα επεισόδια διήρκησαν περίπου δύο ώρες ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα βρέθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μυλωνάς, ο οποίος αντέδρασε στη θέα χτυπημένου μετανάστη, για να δεχθεί τους προπηλακισμούς των «αγανακτισμένων» κατοίκων.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη θέα της βίας κατά των μεταναστών, αντέδρασαν και τουρίστες, ενώ σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες «αγανακτισμένοι» έσπασαν την κάμερα ξένου τηλεοπτικού συνεργείου.

Εν τω μεταξύ, κατέπλευσε στις 10.30 το πρωί στην πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε 2504 μετανάστες από τέσσερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αναλυτικότερα, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα, 164 από την Κάλυμνο, 1.102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτιλήνη.

Σχετικές ειδήσεις