ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Μωρό επτά μηνών διασώθηκε από μισοβυθισμένη βάρκα – Κομμένη στα δύο η πόλη από μετανάστες

Μυτιλήνη: Μωρό επτά μηνών διασώθηκε από μισοβυθισμένη βάρκα – Κομμένη στα δύο η πόλη από μετανάστες

Παρολίγον νέα τραγωδία ανοιχτά της Λέσβου, με φουσκωτή βάρκα η οποία παρουσίαζε εισροή υδάτων. Την ίδια ώρα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έχουν «κόψει» στα δύο τη Μυτιλήνη. Σε επιφυλακή η Αστυνομία.

Μια μισοβυθισμένη βάρκα εντόπισε τέσσερα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, ο αξιωματικός βάρδιας του πλοίου “BlueStar1” το οποίο πραγματοποιούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πλοίαρχός του Σπύρος Πεφάνης στο Mega, πολλοί μετανάστες ακόμα και μικρά παιδιά είχαν πέσει στη θάλασσα καθώς η φουσκωτή βάρκα έβαζε νερά.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που βρίσκονταν στο νερό είχαν σωσίβια αλλά ένα μωρό περίπου επτά μηνών κι ένας ενήλικος που βρισκόταν μαζί του, δεν φορούσαν.

Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι οι μετανάστες παρέμεναν στη θάλασσα για τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Τελικά το "Blue Star 1" περισυνέλεξε 35 άτομα και σκάφος του Λιμενικού άλλα 26, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη Μυτιλήνη. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν κάποιοι αγνοούμενοι.

Νέα ένταση στη Μυτιλήνη

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και συγκρούσεις ξεκίνησε η εβδομάδα στη Μυτιλήνη.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας (7/9) χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και κινήθηκαν προς το λιμάνι της πόλης όπου και ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους που ζουν εκεί.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας και κατόπιν κατέλαβαν την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών έχοντας «κόψει» την πόλη στη μέση. Αίτημά τους η γρήγορη καταγραφή τους και η μετάβασή τους στην Αθήνα.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη που συνόδευε το πλήθος έχει παραταχθεί στην είσοδο της οδού Ερμού εμποδίζοντας τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να φτάσει στην κεντρική αγορά της πόλης. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό δεν αποκλείονται λεηλασίες.

Παράλληλα από το πρωί έχουν εκδηλωθεί φωτιές κατά μήκος του δρόμου, από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στο δασικό αλσύλλιο Τσαμάκια.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνουν λόγο για φωτιές αντιπερισπασμού που ανάβουν μετανάστες κινούμενοι προς το λιμάνι.

Στον Πειραιά 2.492 μετανάστες

Παράλληλα, στο λιμάνι του Πειραιά και την πύλη Ε-1, κατέπλευσε στις 7 το πρωί της Δευτέρας (7/9) το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας 2.492 μετανάστες από τη Μυτιλήνη.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, χθες Κυριακή (6/9), σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μυτιλήνη ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Μεταξύ αυτών είναι η ένταξη συνεχόμενων δρομολογίων δύο πλοίων (πέραν αυτών της γραμμής) από Μυτιλήνη προς Πειραιά, η άύξηση της δυνατότητας ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων και η δημιουργία νέου κέντρου ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης.

Σχετικές ειδήσεις