ΕΛΛΑΔΑ

«Αδειάζουν» τα νησιά από τους μετανάστες

«Αδειάζουν» τα νησιά από τους μετανάστες

Με ναυλωμένα πλοία χιλιάδες μετανάστες εγκαταλείπουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά – Στην Αθήνα και στην πλατεία Βικτωρίας μετατοπίζεται το πρόβλημα

Με τις καθημερινές συμπλοκές των μεταναστών στο λιμάνι της Λέσβου, η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται σιγά σιγά.

Χιλιάδες μετανάστες που παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές Αρχές φεύγουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα από το νησί με τα πλοία τις γραμμής που έχουν ναυλωθεί για αυτό το σκοπό.

Στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου έδεσαν δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας από τη Μυτιλήνη 4.487 πρόσφυγες.

Το μεσημέρι, στην πύλη Ε-1, προσέδεσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.487 άτομα, ενώ το βράδυ έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Patmos» με 2.000 ανθρώπους.

Το καταμαράν «Tera Jet», μάλιστα, αναχώρησε στις 11 το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τη Μυτιλήνη προκειμένου και αυτό να παραλάβει μετανάστες με προορισμό τον Πειραιά.

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, 235 μετανάστες διεσώθησαν σε πέντε περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών Λήμνου, Χίου και Σάμου.

Εκατοντάδες μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας

2362389

Στην Αθήνα μετατοπίζεται το πρόβλημα με την σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών, στα οποία, ωστόσο, καταφθάνουν κάθε ημέρα δεκάδες πλοία με μετανάστες. Μόνο μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν φτάσει στην Αθήνα 7.600 μετανάστες από τη Μυτιλήνη.

Όσοι καταφθάνουν στην Αθήνα συγκεντρώνονται – πριν πάρουν το δρόμο για την κεντρική Ευρώπη – κατασκηνώνουν σε πρόχειρους καταυλισμούς στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Πλατεία Βικτωρίας.

Σύσκεψη στη Λέσβο για τους μετανάστες

Ευρεία σύσκεψη για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Μυτιλήνη, όπου μεταβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, και αμέσως μετά, στις 15.00, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Ο αναπληρωτής υπουργός και ο κ. Φιλιππάκος θα επισκεφθούν αρχικά το Λιμεναρχείο, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Καρά Τεπέ, στο Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Μοριάς και στο στρατόπεδο Πέτρας.

Σχετικές ειδήσεις