ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τις εκλογές η απόφαση του ΣτΕ για την «Ελληνικός Χρυσός» - Συγκέντρωση στην Ολυμπιάδα

Μετά τις εκλογές η απόφαση του ΣτΕ  για την «Ελληνικός Χρυσός» - Συγκέντρωση στην Ολυμπιάδα

Μετατέθηκε για μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Παράλληλα, στην Ολυμπιάδα, εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Συνεδρίασε σήμερα Τρίτη (15/9) το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για αναστολή της απόφασης του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία είχε διακοπεί μέρος των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Απόφαση δεν πάρθηκε καθώς το ΣτΕ ζήτησε κάποιες διευκρινιστικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα κατατεθούν την Παρασκευή (18/9) ενώ η απόφαση μετατίθεται για μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Οι μεταλλωρύχοι που βρίσκονταν από νωρίς το πρωί έξω από το κτήριο του ΣτΕ περιμένοντας την απόφαση, αποχώρησαν, θα παραμείνουν όμως όπως δήλωσαν στις σκηνές που έχουν στήσει έξω από το ΥΠΑΠΕΝ.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι της Τρίτης (15/9) συγκέντρωση στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, με κεντρικό σύνθημα να ανοίξουν και πάλι τα μεταλλεία και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.

Μεταλλωρύχοι, μέλη των οικογενειών τους, γυναίκες με παιδιά, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής παίρνουν μέρος στη συγκέντρωση και κρατάνε σημαίες και πλακάτ που γράφουν «κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία».

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης θα ακολουθήσει πορεία προς τα μεταλλεία, προκειμένου οι διαδηλωτές να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους μεταλλωρύχους, που για 23η μέρα βρίσκονται έγκλειστοι μέσα στις στοές, με αίτημα την άμεση επαναλειτουργία των μεταλλείων.

Ανακοίνωση εργαζομένων για την τοποθέτηση Τσίπρα

Με κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας, σχολιάζουν την απάντηση, που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο ντιμπέιτ της Δευτέρας (14/9), για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική.

«Μετά από 20 μέρες στις στοές και μια βδομάδα στο πεζοδρόμιο του ΥΠΑΠΕΝ, και ενώ κρίνεται το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας, ακούσαμε χθες τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει, μεταξύ άλλων, και με τους μεταλλωρύχους στην πόρτα της ΕΡΤ, ότι αν εφαρμοστούν οι Νόμοι, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και θα πάρει πίσω την απόφαση του που μας έβγαλε στο δρόμο» αναφέρουν.

Προσθέτουν δε ότι «θυμίζουμε λοιπόν ότι για τη δουλειά μας υπάρχουν εκτός από όλες τις άδειες, 11 αποφάσεις του ΣτΕ που μας δικαιώνουν και πιστοποιούν και την απόλυτη νομιμότητα και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Άρα, λοιπόν, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί πραγματικά όσα είπε χθες, είναι πλέον ζήτημα χρόνου να επιστρέψουμε στις δουλειές μας με τη σφραγίδα του Νόμου και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικές ειδήσεις