ΕΛΛΑΔΑ

Στα... κάγκελα οι Κρητικοί για τους φόρους σε τσικουδιά και τσίπουρο

Στα... κάγκελα οι Κρητικοί για τους φόρους σε τσικουδιά και τσίπουρο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Κρητικών στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τηνΕλλάδα για να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου καταναλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.

Οι αποσταγματοποιοί προφανώς δεν συμφωνούν και όπως δηλώνουν, σκοπεύουν να οργανωθούν για να αντισταθούν σε αυτό το καταστροφικό -για αυτούς- μέτρο.

«Για τους αποσταγματοποιούς η φορολογία που έρχεται δεν είναι νέο θέμα αλλά τώρα έρχεται πιο πιεστικά καθώς το ζητά η Κομισιόν. Η φορολογία έχει ψηφιστεί ως μέτρο από το καλοκαίρι με νομοσχέδιο», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Κρήτης Στάθης Φραγκιαδάκης στην ιστοσελίδα cretalive.gr.

«Κάνουμε επαφές προκειμένου, αν γίνεται, να ανασταλεί ή να αναιρεθεί το μέτρο. Η υψηλή φορολόγηση απειλεί τη βιωσιμότητα μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με νόμο του 1997, η τσικουδιά για την Κρήτη και το τσίπουρο για τη βόρεια Ελλάδα εξαιρείται από τον φόρο κατανάλωσης και υπάγεται σε καθεστώς φόρου «κατ' αποκοπή».

Δικηγόρος του Συλλόγου αποσταγματοποιών αναζητά το θέμα νομικά, για το από που ακριβώς έρχεται η «εντολή» για το φόρο. Αν είναι από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχουν μέτρο αντίδρασης, όπως υποστηρίζουν οι αποσταγματοποιοί, υπάρχει αντιστάθμισμα.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο, το κόστος για τον καταναλωτή θα τριπλασιαστεί και θα κοστίζει το λίτρο (40% αλκοόλ) περίπου 15 ευρώ.

«Αυτό θα σημάνει μείωση της κατανάλωσης και σε εστιατόρια και καφενεία και θα εξαναγκάσει τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τον αμπελώνα, αφού θα είναι ασύμφορη η συγκομιδή», τονίζει ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών.

«Από το όριο των 1300 τόνων παραγωγής που έχουν τώρα, δε θα μπορούν να παράγουν παρά μόνο 50 κιλά για οικιακή χρήση», συμπληρώνει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως οι αποσταγματοποιοί δε τάσσονται κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής (θέμα που είχε κινηθεί από παραγωγούς άλλων ποτών) αλλά εξηγούν ότι η υψηλή φορολόγησή τους απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά τους και το τοπικό προϊόν.

Σχετικές ειδήσεις