ΕΛΛΑΔΑ

Διαδήλωση στο Σύνταγμα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική

Διαδήλωση στο Σύνταγμα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική

Την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, να αποκατασταθεί το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες τους 400 άτομα, ανεξάρτητα απ΄ την αυριανή απόφαση του ΣτΕ, εξέφρασαν δεκάδες συγκεντρωμένοι απ΄ την πλατεία Συντάγματος.

Μία ημέρα πριν την κρίσιμη εκδίκαση, απ΄ την ολομέλεια του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου, της προσφυγής της Ελληνικός Χρυσός ενάντια στην απόφαση ανάκλησης αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεκάδες μέλη των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είπαν για ακόμα μία φορά «Όχι στην εξόρυξη χρυσού - Όχι στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων».

«Η κυβέρνηση και η διοίκηση οφείλουν να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά απέναντι σε μία εταιρεία που παρανομεί και παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας» επεσήμανε η κα Γεωργία Μαρίνου, μέλος του συντονιστικού Ιερισσού.

«Το ΣτΕ οφείλει επιτέλους να ερμηνεύσει το πνεύμα του νόμου και του Συντάγματος με τρόπο που διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον , ακόμα και σε στιγμές οικονομικής κρίσης και ασφυκτικών πιέσεων», είπε, τονίζοντας ότι «οι πολυεθνικές πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να καθορίζουν την πορεία της κοινωνίας».

Απ΄ την πλευρά της η κα Λόλα Χρυσούλη, κάτοικος Ιερισσού και μέλος της επιτροπής αγώνα, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο αγώνας δε θα σταματήσει». Στόχος είναι «να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται, να εκδιωχθεί η εταιρεία, να αποκατασταθεί το περιβάλλον και η κοινωνική ειρήνη και να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες τους τα 400 άτομα, τα οποία έπεσαν θύματα μίας πρωτοφανούς και αδικαιολόγητης βιαιότητας εκ΄ μέρους των δυνάμεων καταστολής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Τάσος Κεφαλάς, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική, Αττικής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί», θέτοντας ως προαπαιτούμενο για την επιτυχία του τη «δημιουργία ενός κατάλληλου πολιτικού περιβάλλοντος σε κυβερνητικό επίπεδο», όπως είπε. Ο κ. Κεφαλάς έκανε λόγο για «μνημονιακές πιέσεις, αλλά και πιέσεις από μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα». «Στο παιχνίδι έχουν μπει πάρα πολύ ισχυροί "παίκτες"», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την αναφορά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προς τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με "επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα". Τέλος, επεσήμανε ως σημαντική για τη χώρα την απάντηση στο ερώτημα αν «θέλουμε τέτοιου είδους ανάπτυξη;».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, έγιναν ενημερωτικές παρεμβάσεις και προβολή του ντοκιμαντέρ του Avi Lewis "This changes everything" που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Naomi Klein.

Σχετικές ειδήσεις