ΕΛΛΑΔΑ

«Πεφταστέρια»: Κορυφώνεται η φθινοπωρινή «βροχή» των Ωριωνιδών

«Πεφταστέρια»: Κορυφώνεται η φθινοπωρινή «βροχή» των Ωριωνιδών

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον ουρανό τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου, καθώς κορυφώνεται η φθινοπωρινή βροχή των Ωριωνιδών!

Ο νυχτερινός ουρανός θα φωτιστεί από το εντυπωσιακό αστρονομικό θέαμα των πεφταστεριών, γι’αυτό όπου και να είστε... ρίξτε μια ματιά ψηλά ανάμεσα στα σύννεφα τα ξημερώματα της Πέμπτης!

Η βροχή πεφταστεριών, συγκεκριμένα των Ωριωνιδών είναι τα απομεινάρια του κομήτη Χάλεϊ, ο οποίος παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 1986 και πιθανότατα δεν θα ξαναγυρίσει μέχρι το 2061.

Κάθε χρόνο, ωστόσο, μέσα προς τέλη Οκτωβρίου, η Γη περνά μέσα από σκονισμένα υπολείμματα του κομήτη, και ο ουρανός πριν από την αυγή φωτίζεται από εκπληκτικούς διάττοντες αστέρες.

orionids 2012

Φέτος αναμένεται να φθάσει στο μέγιστο σημείο το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου προς χαράματα Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.

Η φετινή βροχή Ωριωνιδών, θα είναι ιδιαίτερα πλούσια, προσφέροντας κάπου 10 με 20 μετέωρα την ώρα στο αποκορύφωμά της.

Τα «πεφταστέρια» των Ωριωνίδων είναι από τα πιο γρήγορα, καθώς συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εξάλλου, στις 26 Οκτωβρίου θα υπάρξει στα χαράματα τον ουρανό μια σύζευξη Αφροδίτης και Δία (θα πλησιάσουν μεταξύ τους σε απόσταση μόλις μίας μοίρας), ενώ στις 28 Οκτωβρίου στη σύζευξη θα προστεθεί και ο Άρης σε σχηματισμό τριγώνου, στην κατεύθυνση της ανατολής λίγο πριν βγει ο Ήλιος.

Ενδιάμεσα, στις 27 Οκτωβρίου, θα υπάρχει πανσέληνος.

Η καλύτερη στιγμή για να την παρακολουθήσετε θα είναι το ξημέρωμα της Πέμπτης, γύρω στη 1 π.μ. τοπική ώρα, αν και μπορείτε να εντοπίσετε κάποια μετέωρα και από το βράδυ της Τετάρτης.

Σχετικές ειδήσεις