ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιπέλαγος θανάτου - 100 προσφυγόπουλα νεκρά μέσα σε διάστημα δύο μηνών

Αρχιπέλαγος θανάτου - 100 προσφυγόπουλα νεκρά μέσα σε διάστημα δύο μηνών

Εκατό προσφυγόπουλα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο το διάστημα από 2 Σεπτεμβρίου έως και 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση Save The Children, μέλη της οποίας λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης στο νησί της Λέσβου, 69 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, στο διάστημα από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Ο τραγικός απολογισμός, όμως, δεν σταματά εκεί καθώς στη θλιβερή αυτή λίστα που όλο και μεγαλώνει προστέθηκαν τα δύο τελευταία 24ωρα ακόμη 31 παιδιά και βρέφη, που έχασαν τη ζωή τους στα επτά ναυάγια που σημειώθηκαν σε Μυτιλήνη, Αγαθονήσι, Σάμο, Κάλυμνο και Ρόδο.

Στα ναυάγια αυτά έχασαν τη ζωή τους 48 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 31 παιδιά και βρέφη, ενώ αγνοούνται τρεις άντρες στη Ρόδο και ένα βρέφος στο Ακρωτήρι της Σάμου. Από την άλλη, διασώθηκαν συνολικά 628 άνθρωποι.

Η ροή των προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς την τελευταία εβδομάδα παρά την επιδείνωση του καιρού και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε το πόσο επικίνδυνες είναι οι συνθήκες αυτές για όσα παιδιά και βρέφη φτάνουν τελικά στις ακτές των νησιών του Αιγαίου και στη συνέχεια αναγκάζονται να μείνουν στην ύπαιθρο.

5

Η τραγωδία στο Αιγαίο δεν έχει τέλος καθώς και αργά το βράδυ της Πέμπτης (29/10) αλλά και τα ξημερώματα της Παρασκευής (30/10) δύο ακόμη ναυάγια σημειώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή της κοντά στην Κάλυμνο και την Ρόδο.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το πρώτο ναυάγιο σημειώθηκε στις 23:00 περίπου το βράδυ της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου όταν το φυλάκιο Καλολίμνου ενημέρωσε το Λιμενικό για ανατροπή ξύλινης λέμβου. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 100 πρόσφυγες. Η ανταπόκριση των αρμόδιων ήταν άμεση καθώς ξεκίνησαν οι έρευνες με τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ - Πούμα και τρία αλιευτικά.

Οι έρευνες για αγνοούμενους για το παραπάνω ναυάγιο βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς ο ακριβής αριθμός αυτών δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες ενώ έχουν ανασυρθεί 19 σοροί, δύο άνδρες, έξι γυναίκες, οκτώ παιδιά και τρία βρέφη. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Κάλυμνο, όπου ρυμουλκήθηκε το ξύλινο σκάφος που τους μετέφερε.

Το δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου όπου σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες τρεις νεκρούς εκ των οποίων, ένα παιδί, ένα βρέφος και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται ακόμη τρεις.

2

Τριάντα δύο νεκροί από το ναυάγιο της Εφταλούς

Στους 32 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών της προχθεσινής θαλάσσιας τραγωδίας, όταν ξύλινο σκάφος με περίπου 350 πρόσφυγες και μετανάστες, ναυάγησε ανοικτά της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο.

Από το πρωί της Παρασκευής (30/10) στις ακτές της βορειοδυτικής Λέσβου, από τη Μήθυμνα και την Πέτρα μέχρι την αρχαία Άντισσα, ξεβράστηκαν 22 ανθρώπινοι σοροί, στην πλειοψηφία τους παιδιών ηλικίας λίγων μηνών έως λίγων (5-6) ετών. Ο αριθμός αυτός ήρθε να προστεθεί στους 10 μέχρι σήμερα νεκρούς του ναυαγίου και να επιβεβαιώσει τους αρχικούς φόβους, ότι στο πλοίο που ναυάγησε επέβαιναν περισσότεροι από 300 μετανάστες – και σύμφωνα με κάποιες πρώτες μαρτυρίες, μέχρι και 350. Σημειώνεται πως έχουν διασωθεί 242 από τους επιβαίνοντες.

«Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί τελικά ο φόβος για 300 – 350 επιβαίνοντες, θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικές πραγματικά σκηνές τις επόμενες μέρες, όταν θα φυσήξουν άνεμοι και η θάλασσα βγάλει στην ακτή πνιγμένους ναυαγούς» ανέφερε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη.

Την ίδια ώρα, πέντε παιδιά που διασώθηκαν από το παραπάνω μεγάλο ναυάγιο δεν έχουν βρεθεί οι γονείς τους και παραμένουν νοσηλευόμενα στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, με τους γιατρούς και όλο το άλλο νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό τους. Τα παιδιά αυτά ανήκουν στην ομάδα των 18 παιδιών, που με σοβαρά προβλήματα υγείας διακομίσθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο Νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής δεν αναγνωρίστηκαν από κανέναν από τους διασωθέντες, παρά το ότι τις φωτογραφίες τους τις είδαν όλες οι οικογένειες των ναυαγών που αναζητούν τα παιδιά τους.

Στο μεταξύ, άλλο ένα ναυάγιο με θύμα έναν 20χρονο πρόσφυγα αναφέρθηκε σήμερα (30/10) στις 5 περίπου το απόγευμα, ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλα θύματα.

Δεκάδες τα ναυάγια στο Αιγαίο

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 7:30 το πρωί της Πέμπτης έως και τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής, διασώθηκαν συνολικά 595 πρόσφυγες σε 14 διαφορετικά περιστατικά σε Λέσβο, Χίο και άλλα νησιά.

Επίσης, σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν και σήμερα, Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά. Από αυτούς οι 3.364 έχουν, ήδη, αποβιβαστεί, καθώς το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 1.311 από τη Μυτιλήνη και 315 από τη Χίο, το πλοίο «Terra Jet» αποβίβασε 1.738 από τη Μυτιλήνη, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει το μεσημέρι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.481 πρόσφυγες, προερχόμενο και αυτό από τη Μυτιλήνη.

Τέλος αναφέρουμε ότι όλα τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα Δευτέρα και Τρίτη λόγω 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ, η οποία καλεί ειδικά τις εταιρείες των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες να το κάνουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σχετικές ειδήσεις