ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: «Έχω δει βρέφη να προσπαθούν να ζήσουν φτύνοντας Αιγαίο Πέλαγος!» (pics)

Μυτιλήνη: «Έχω δει βρέφη να προσπαθούν να ζήσουν φτύνοντας Αιγαίο Πέλαγος!» (pics)

Εδώ και οκτώ χρόνια, ο διεθνούς φήμης φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης, καταγράφει την προσφυγική ροή. Τους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στη Μυτιλήνη. Δηλώνει στο Νewsbomb.gr: «Έχω δει βρέφη στο στάδιο της ανάνηψης να προσπαθούν να ζήσουν φτύνοντας Αιγαίο Πέλαγος!»

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΤΑΦΗ ΣΤΟ NEWSBOMB ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Της Γεωργίας Λινάρδου

Η κατάσταση στη Μυτιλήνη είναι τραγική, περιγράφει ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης ο οποίος απευθύνει έκκληση για βοήθεια στο νησί.

«Οι δικοί μας τα jet ski τα έχουν μόνον για τη Μύκονο; Οι Ισπανοί διασώστες έχουν σώσει με jet ski εκατό ανθρώπους μέχρι τώρα. Εδώ χρειάζεται βοήθεια», υποστηρίζει ο Γιώργος Μουτάφης και τονίζει: «Κάνω αυτό το κάλεσμα σε όποιους πιστεύουν πως έχουν ένα ίχνος ανθρωπιάς και σε όποιους δεν φοβούνται να βρέξουν τα πόδια τους και να λερώσουν τα χέρια τους».

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκονται στο νησί της Λέσβου νεαρές εθελόντριες από την Σουηδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία. Όμως: «Οι κοπέλες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν! Απαιτείται μυϊκή δύναμη. Πως μπορεί μία εθελόντρια να κρατήσει μια βάρκα που πάει να πέσει στα βράχια;»

Οι άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά εκεί, εκλιπαρούν να πάει στο νησί η ΕΜΑΚ και να βρίσκεται μόνιμα ένα ασθενοφόρο σε ετοιμότητα.

Περιγράφει ο Γιώργος Μουτάφης: «Προχθές έσωσαν έναν άνθρωπο οι Ισπανοί διασώστες. Τον έβγαλαν στην ακτή και προσπαθούσαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Πήραμε το ΕΚΑΒ και ήρθε μετά από μιάμιση ώρα και δίχως οξυγόνο!»

Πολλές φορές οι φωτορεπόρτερ καλούνται από το Λιμεναρχείο να βοηθήσουν τους υπαλλήλους του γραφείου τελετών προκειμένου να υποδείξουν τα σημεία όπου έχουν εντοπιστεί πτώματα.

Το νεκροτομείο έχει γεμίσει. Το νεκροταφείο του Αγίου Παντελεήμονα στη Μυτιλήνη όπου θάβονται άποροι και αυτό έχει γεμίσει.

Εδώ και χρόνια ο Γιώργος Μουτάφης πάει όπου πάνε και οι πρόσφυγες. Δεν φωτογραφίζει . Γίνεται ένα με τους ανθρώπους αυτούς. Ζει με την αγωνία τους. Λες και είναι άνθρωποί του. Λες και είναι δικοί του. Οι φωτογραφίες του είναι μία μορφή «διαμαρτυρίας», μία μορφή «επανάστασης». Δεν είναι απλά μερικά κλικ στον φακό.

moutafisvasiki

Σχεδόν καθημερινά από τις ακτές της Μυτιλήνης ξεβράζονται πτώματα με τις δυνάμεις του νησιού να βρίσκονται στα όρια τους.

Άνθρωποι της πυροσβεστικής μονολογούν: «Τι να πρωτοκάνουμε; Ούτε για πετρέλαιο δεν έχουμε!»

Μέχρι και οι Τούρκοι ψαράδες μαζεύουν ανθρώπους από την θάλασσα.

«Στο μεγάλο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου είδα ένα τούρκικο ψαράδικο φορτωμένο με δεκαπέντε ανθρώπους να μπαίνει στο λιμάνι του Μολύβου. Ένας μόνος του ψαράς είχε σώσει αυτούς τους ανθρώπους. Τους έβγαλε στο λιμάνι και ύστερα έφυγε για τα τουρκικά παράλια. Ούτε το όνομα του δεν ξέρουμε», περιγράφει ο Γιώργος Μουτάφης.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του Γιώργου Μουτάφη στην Gallery

Σχετικές ειδήσεις