ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Ούτε ο χειμωνιάτικος καιρός σταματά τις βάρκες που φτάνουν από την Τουρκία

Μυτιλήνη: Ούτε ο χειμωνιάτικος καιρός σταματά τις βάρκες που φτάνουν από την Τουρκία

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν στις βόρειες και ανατολικές ακτές της Λέσβου καθώς ούτε οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή φαντάζουν ικανοί να σταματήσουν τις βάρκες που «μεταφέρουν» τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων.

Παρά το ότι τα ναυάγια σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες προς τα ελληνικά νησιά, δυστυχώς, σημειώνονται το ένα μετά το άλλο και ο θλιβερός αριθμός των ανθρώπων που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα αυξάνεται μέρα με τη μέρα δραματικά, τα δρομολόγια από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά δεν σταματούν ούτε λεπτό!

mitilini7

Ιδιαίτερα στην περιοχή, από τη Σκάλα της Συκαμνιάς και μέχρι την Εφταλού, τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μαζί με εθελοντές από ξηράς και θαλάσσης, ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής με τα αλιευτικά τους σκάφη μαζί και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν εκεί σώζουν συνεχώς ναυαγούς. Επίσης, ρυμουλκούν βάρκες που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ή κινδυνεύουν να ανατραπούν.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χθες Κυριακή (1/11), στο νησί μέσα σε θύελλες, με ανέμους που ξεπερνούσαν τοπικά τα οκτώ μποφόρ, έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, 2.530 άτομα.

mitilini5

Η κήρυξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στα πλοία της ακτοπλοΐας βρήκε το λιμάνι της Μυτιλήνης με 6.360 μετανάστες και πρόσφυγες που περιμένουν τη λήξη της απεργίας για να αναχωρήσουν για Πειραιά ή Καβάλα. Στην πλειονότητά τους, μένουν σε σκηνές στο λιμάνι κάτω από πολύ κακές συνθήκες και ιδιαίτερα λόγω του κρύου που επικρατεί τα βράδια, στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ ή όσοι έχουν χρήματα σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή και μέχρι την ώρα κήρυξης της απεργίας των πλοίων από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά ή την Καβάλα αναχώρησαν 5.331 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πρόσφυγας γέννησε καθ' οδόν

Μία 33χρονη γυναίκα από τη Συρία, η οποία βρισκόταν στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της και ταξίδευε με την οικογένειά της έχοντας σαν προορισμό το Βέλγιο, περνώντας από τη Λάρισα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, προκειμένου να γεννήσει το τέταρτο παιδί της.

Με τη φροντίδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Η Κοινωνική Υπηρεσία μερίμνησε να βρεθεί κατάλυμα φιλοξενίας για τον συνομήλικο σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους, ηλικίας 7, 13, και 14 ετών, οι οποίοι διέμειναν σε οίκημα που διέθεσε η Μητρόπολη Λάρισας.

Η μητέρα παρέμεινε στο νοσοκομείο από την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, έως και χθες Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, οπότε αναχώρησε με την οικογένειά της, συνεχίζοντας το ταξίδι προς το Βέλγιο.

Σχετικές ειδήσεις