ΕΛΛΑΔΑ

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου (pics)

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου (pics)

Ένταση επικράτησε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης (05/11) στο βιβλιοπωλείο, όπου γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου «Έρωτας και Εξουσία», όταν κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο κτήριο φωνάζοντας «μαζί τα φάγαμε».

Κουκουλοφόροι, μέλη της αναρχικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας» εισέβαλαν στο χώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Θόδωρου Πάγκαλου.

Με καλυμμένα τα πρόσωπα επιχείρησαν να προσεγγίσουν το πάνελ των ομιλητών, φωνάζοντας «μαζί τα φάγαμε» στον Θόδωρο Πάγκαλο.

Οι αναρχικοί επιχείρησαν να διακόψουν την εκδήλωση κάτι από απετράπη από την αντίδραση των παρευρισκόμενων και η ομάδα των αναρχικών αναχώρησε από το χώρο της εκδήλωσης σε λίγα λεπτά.

Λίγο νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα στις 20:00 το βράδυ, μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, φίλοι και γνωστοί της είχαν παραβρεθεί στο καφέ του Ιανού στο πατάρι του βιβλιοπωλείου, στην οδό Σταδίου αναμένοντας να αρχίσει η παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, Έρωτας και Εξουσία, στο οποίο διηγείται την πολυτάραχη ζωή της με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Από νωρίς είχαν πάρει θέση τηλεοπτικά συνεργεία και φωτορεπόρτερ και γύρω στις 20:00 έφτασαν, ο γιος της Νίκος με τη σύζυγο και τα παιδιά του, η σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου, Άντα με την κόρη της και συνονόματη εγγονή της, Μαργαρίτα, ο γιος της Αντρίκος με την σύζυγό του Μαριάνθη Αλεξίου , η οποία μετέφρασε και επιμελήθηκε το βιβλίο. Ο Γιώργος Παπανδρέου απουσίασε καθώς βρίσκεται στην Αμερική. Απούσα και η κόρη της Σοφία.

Λίγο μετά τις 21:30 , έφτασε η Μαργαρίτα Παπανδρέου ενώ είχαν λάβει τις θέσεις τους ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Σωτήρης Μουσούρης, η Φωτεινή Σιάννου για χρόνια στέλεχος του φεμινιστικού κινήματος και η Αμαλία Σκέπερς, δημοσιογράφος.

Κατά την παρουσίαση ο Σωτήρης Μουσούρης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ , αναφέρθηκε στην πολύχρονη στενή φιλία του με την οικογένεια Παπανδρέου και στους κοινωνικούς αγώνες για την χειραφέτηση των γυναικών με την ίδρυση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, επιτυγχάνοντας την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και την δράση της στο παγκόσμιο κίνημα γυναικών για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό. «Κινητοποίησε τότε την κοινωνία των πολιτών», είπε.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος επεσήμανε ότι το βιβλίο είναι στην ουσία δύο ιστορίες. Η μία το ειδύλλιο με τον Ανδρέα με τις μεταπτώσεις του και η συγκλονιστική ιστορία το πώς μπαίνει στη πολιτική μια Αμερικανίδα που έρχεται στην Ελλάδα ως σύζυγος ενός κορυφαίου πολιτικού. «Βγήκε στη πρώτη γραμμή μιας πάλης, της πάλης των δύο φύλων . Το ΠΑΣΟΚ έκανε πράξη την ισότητα ανδρών -γυναικών», τόνισε ο κ. Πάγκαλος .

Η κ. Σκέπερς είπε ότι δεν έγραψε ένα βιβλίο-άρλεκιν και πως δικαιούται να πει τη γνώμη της για μια έντονη εποχή που σφραγίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην παρέμβασή της η Φωτεινή Σιάννου σημείωσε ότι το βιβλίο είναι πολυεπίπεδο και έχει πολλές αναγνώσεις.

Προσερχόμενος ο γιος της Νίκος , που προλογίζει το βιβλίο , δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η μητέρα μου δεν ήθελε να το βγάλει αλλά επέμεινα εγώ» και τόνισε ότι «το βιβλίο δεν ρίχνει νερό σε κανένα μύλο».

Ο Αντρίκος Παπανδρέου είπε ότι είναι υπερήφανος για την συγγραφή του βιβλίου το οποίο «είναι ένα άκρως πολιτικό βιβλίο», όπως είπε.

Πλην του Φίλιππου Πετσάλνικου, στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε κανένα σημερινό ηγετικό στέλεχος ή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ούτε επώνυμα στελέχη που σηματοδότησαν την ιστορική του πορεία.