ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στη Θεσσαλονίκη!

Πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στη Θεσσαλονίκη!

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Μίνα Μπόρη, το κρούσμα εντοπίστηκε σε βουστάσιο στον οικισμό Άνω Βρασνών.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, η Μίνα Μπόρη υποστήριξε πως η οζώδης δερματίτιδα εντοπίστηκε ύστερα από κτηνιατρικό έλεγχο σε ένα βουστάσιο στο οποίο εκτρέφονται 74 αγελάδες.

Η δήλωση της νόσου είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που δεν γνωστοποιηθεί από τον κτηνοτρόφο η ύπαρξη της νόσου, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις.

Στην περίπτωση των Άνω Βρασνών όπου έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπως υποστήριξε η ίδια, θα θανατωθούν όλες οι αγελάδες.

Γύρω από το βουστάσιο έχει δημιουργεί μία ζώνη προστασίας τριών χιλιομέτρων (από την εκτροφή) και 20 χιλιομέτρων ζώνη επιτήρησης σε ότι αφορά στη διακίνηση των ζώων του γάλακτος και του κρέατος.

Τι σημαίνει αυτό;

Μεσα στη ζώνη επιτήρησης δεν μπορεί να σφαχτεί τίποτα για δύο μήνες από την εμφάνιση του κρούσματος στα σφαγεία των ζωνών. Σε ότι αφορά στο γάλα, αυτό θα στέλνεται για παστεριώσει και θα δίνεται μόνον στο νομό Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις