ΕΛΛΑΔΑ

Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων

Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων

Η Ομοσπονδία των συλλόγων εργαζομένων στους Δήμους της χώρας, καλεί την κυβέρνηση ναξεκαθαρίσει τη θέση της στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ, με αφορμή το «πράσινο φως» που έλαβε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατασκευή σχετικής μονάδας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), υπενθυμίζει ότι στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, υπάρχει η λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, προσθέτει ότι η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Αττικής να καταργήσει τον διαγωνισμό κατασκευής τεσσάρων «φαραωνικών» εργοστασίων δημιουργεί προσδοκίες για ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα.

Τονίζει όμως ότι «οι προσδοκίες αυτές εξανεμίζονται από την πρόσφατη παρέμβαση της κυβέρνησης και την απόφαση κατασκευής υπέρογκα μεγάλου εργοστασίου διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εξασφαλίζοντας για 30 χρόνια προεγγυημένο κέρδος για τον εργολάβο και "ενταφιάζοντας" την ανακύκλωση. Ενώ με τον ίδιο τρόπο φαίνεται πως είναι προς υλοποίηση η διαχείριση απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου».

Τέλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιεί πως «δεν θα δεχτεί να ξαναπαιχτεί το έργο των ΣΔΙΤ και όσοι σκέφτονται να το ξαναπαίξουν θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους, όπως γίνεται συνεχώς από το 2010».