ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι με 12 νεκρούς – Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι με 12 νεκρούς – Συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους

Νέα τραγωδία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (09/12) όταν μικρό ξύλινο σκάφος, που μετέφερε περίπου 50 πρόσφυγες, βυθίστηκε ανοιχτά του Φαρμακονησίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και 6 παιδιά (πέντε αγόρια και ένα κορίτσι. Στην περιοχή συνεχίζονται οι έρευνες καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ 6 ΠΑΙΔΙΑ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

Δεν έχει τέλος το δράμα των προσφύγων, που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο συνεχίζουν το ταξίδι προς την ελπίδα, αψηφώντας... τις τρικυμίες και τις προθέσεις των δουλεμπόρων.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (9/12) σκάφος της Frontex μετά από τηλεφώνημα στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή δεκάδες άτομα στη θάλασσα.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ένα ναυαγοσωστικό και ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού καθώς και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη των οποίων κατάφεραν να περισυλλέξουν σώα 26 άτομα (17 άνδρες, 5 γυναίκες και 4 παιδιά).

Σύμφωνα με το Λιμενικό, οι εικοσιτέσσερις από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λέρου και δύο ανήλικα παιδιά διακομίσθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα στο νοσοκομείο Σάμου.

Δυστυχώς, από τη θάλασσα ανασύρθηκαν νεκροί δώδεκα άνθρωποι, έξι παιδιά, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ναυάγιο σημειώθηκε όταν το 9 μέτρων ξύλινο σκάφος, στο οποίο επέβαινε υπέρμετρος αριθμός ατόμων, πήρε απότομη κλίση με αποτέλεσμα να υπάρξει εισροή υδάτων και να βυθιστεί. Στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά περίπου 47-50 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι αγνοούνται ακόμα 10 με 13 άνθρωποι.

Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ναυαγοσωστικό και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, πλωτό σκάφος της FRONTEX και ιδιωτικά σκάφη, για τον εντοπισμό των αγνοουμένων στην οποία συμμετέχει και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα.

"Να αποτραπεί η πλεύση πλωτών φέρετρων"

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, συνεπικουρούμενες και από την FRONTEX, «καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, ωστόσο αναζητείται διεθνής παρέμβαση για τον έλεγχο και την πρόληψη στα σημεία επιβίβασης των μεταναστών, ώστε να αποτρέπεται η πλεύση πλωτών φέρετρων στο Αιγαίο», τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Λιμενικού.

Τη βαθιά τους οδύνη για το τραγικό περιστατικό εξέφρασαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, εκ μέρους των στελεχών του Σώματος.

Σχετικές ειδήσεις