ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Από το 2017 και... βλέπουμε... οι διορθώσεις στις επιδοτήσεις

ΟΠΕΚΕΠΕ: Από το 2017 και... βλέπουμε... οι διορθώσεις στις επιδοτήσεις

Για το 2017, χρονιά στην οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, μεταθέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την διόρθωση των αδικιών σε θέματα κατανομής των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους παραγωγής.

Μάλιστα, για το θέμα έχει συσταθεί στο υπουργείο επιτροπή εργασίας, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, κ. Χαράλαμπος Κασσίμης, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Γρεβενά το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, σχετικά με τη Νέα ΚΑΠ και το Νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνοψίζοντας την ομιλία του Γενικού Γραμματέα τα κυριότερα σημεία του αναπτυξιακού σχεδιασμού του υπουργείου, σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν ως εξής:

- Αρχικά ανακοίνωσε την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 6 δις ευρώ (δημόσια δαπάνη & ιδιωτική συμμετοχή). Το υπουργείο είναι έτοιμο να δημοσιεύσει τις πρώτες προκηρύξεις των προγραμμάτων κατά το επόμενο διάστημα.

- Η πρώτη εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ (πρώτη χρονιά το 2015), με δεδομένες τις δυσκολίες εφαρμογής της, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην κατάρτιση των ‘’νέων προσωρινών δικαιωμάτων ενίσχυσης’’. Έπρεπε όμως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να πληρωθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

- Το 2017 πρόκειται να γίνει η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, και για το λόγο αυτό έχει συσταθεί στο υπουργείο επιτροπή εργασίας. Αυτό θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξομάλυνση των όποιων ‘’αδικιών’’.

- Εκτενή αναφορά έκανε ο Γεν. Γραμματέας στα μέτρα του προγράμματος που εκχωρούνται πλέον στην περιφέρεια όπου θα σχεδιάζονται, θα προγραμματίζονται και θα υλοποιούνται τοπικά. Και αυτά θα είναι τα πλέον δημοφιλή προγράμματα που εφαρμόζονται στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα για τον αγροτικό πληθυσμό:

  • Το 100% των Σχεδίων Βελτίωσης
  • Το 100% των Νέων Αγροτών Το 100% του Leader (CLLD)
  • Το 100% των πρωτοβουλιών σχετικά με την Αγροδιατροφική Αλυσίδα
  • Το 100% των έργων υποδομής (αρδευτικά, αναδασμοί, αγροτική και δασική οδοποιία) με εξαίρεση τα μεγάλα αρδευτικά έργα με προϋπολογισμό πάνω από 2,2 δισ. ευρώ
  • Το 40% του προγράμματος της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων
  • Το 100% των έργων που αφορούν στη διαχείριση και βελτίωση των βοσκοτόπων
  • Το 100% των ενισχύσεων για τη στήριξη μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και για την εκκίνηση επιχειρήσεων στην ύπαιθρο

Τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα εγρήγορσης από μέρους των περιφερειών, την οργάνωση τους και την ετοιμότητα ανάληψης ευθυνών αλλά και των δήμων (ΟΤΑ Α’ βαθμού) για την προετοιμασία φακέλων και υλοποίηση έργων ως δυνητικών δικαιούχων. Θα δοκιμαστεί, είπε, το επόμενο διάστημα η αντοχή του πελατειακού συστήματος με την εκχώρηση πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά από το ‘’κεντρικό κράτος’’.

-Ενιαία Δομή για την προώθηση εξαγωγών, ανακοίνωσε ο κ. Κασσίμης για το αμέσως επόμενο διάστημα, μιας και διαπιστώνεται το κενό στη διάθεση της παραγωγής και ιδιαίτερα της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων.

–Για τα Σχέδια Βελτίωσης θα υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για όλη τη προγραμματική περίοδο, μέχρι την εξάντληση των πόρων.

Τέλος, υπήρξε η δέσμευση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις