ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Αττική: Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική ομάδα που λήστευε ηλικιωμένους

Αττική: Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική ομάδα που λήστευε ηλικιωμένους

Συνελήφθησαν δεκατρία άτομα, μέλη εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο ακόμα συνεργοί τους. Το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας έγινε μετά συντονισμένη επιχείρηση στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας, Κερατσινίου, Ηλιούπολης και Σπάτων, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Ο.Π.Κ.Ε., της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Τμημάτων Ασφαλείας 'Ανω Λιοσίων και Αγίας Βαρβάρας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι πέντε γυναίκες, ηλικίας 17 έως 43 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή και ληστεία κατά συναυτουργία.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των κατηγορουμένων, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

  • Πλήθος κοσμημάτων.
  • Δύο πιστόλια.
  • Το χρηματικό ποσό των 4.420 ευρώ και 70 δολαρίων ΗΠΑ.
  • Είκοσι επτά κινητά τηλέφωνα.
  • Διάφορες χειρόγραφες σημειώσεις, όπου αναγράφονταν διευθύνσεις σπιτιών προς ενοικίαση.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, μετά από πολύμηνες έρευνες, πιστοποίησε τη δράση της οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ατόμων που διέθεταν διαμερίσματα προς ενοικίαση. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους και δρούσαν μεθοδικά και οργανωμένα.

Συγκεκριμένα, αναζητούσαν διαμερίσματα προς ενοικίαση μέσω αγγελιών, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά που βρίσκονταν στο ίδιο οίκημα ή πολυκατοικία με την κατοικία του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να κανονίσουν συνάντηση για επίδειξη του προς ενοικίαση σπιτιού.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζονταν ως υποψήφιοι ενοικιαστές δύο εκ των δραστών και μαζί με τους παθόντες εισέρχονταν στο προς ενοικίαση διαμέρισμα, ενώ οι συνεργοί τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί παρέμεναν στις σκάλες, έξω από το διαμέρισμα του παθόντα, ο οποίος άφηνε συνήθως ανοιχτή ή ξεκλείδωτη την πόρτα του διαμερίσματός του. Εκμεταλλευόμενοι την απουσία του ιδιοκτήτη, εισέρχονταν στο εσωτερικό του και αφού ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν τιμαλφή και χρηματικά ποσά.

Τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν ως θύματα τους, κυρίως γυναίκες και τις περισσότερες φορές ηλικιωμένες. Τα θύματα συνήθως αντιλαμβάνονταν την αφαίρεση των αντικειμένων αργότερα και ενώ οι δράστες είχαν ήδη αποχωρήσει από το διαμέρισμά τους.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάστηκαν τριάντα έξι υποθέσεις κλοπών και μία ληστεία, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Σε βάρος των κατηγορούμενων έχουν σχηματιστεί κατά το παρελθόν δεκάδες ποινικές δικογραφίες για αξιόποινες πράξεις που έχουν τελέσει με παρόμοια μεθοδολογία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.