ΕΛΛΑΔΑ

Έκοψαν την Ελλάδα στα δύο οι αγρότες - Μπλακ άουτ σε Εθνικές Οδούς και τελωνεία (photos-video)

Έκοψαν την Ελλάδα στα δύο οι αγρότες - Μπλακ άουτ σε Εθνικές Οδούς και τελωνεία (photos-video)

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, οι αγρότες διέκοψαν το μεσημέρι της Παρασκευής, την κυκλοφορία των οχημάτων όπου υπάρχει μπλόκο.

Εθνικές οδοί και τελωνεία έκλεισαν το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου οι αγρότες, που διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που τους αφορούν και περιλαμβάνονται στο νέο Ασφαλιστικό.

Τέμπη

Η κυκλοφορία στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση με το Στόμιο, διακόπηκε από τις 11.45 πμ και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, λόγω της κινητοποίησης των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών οι οποίοι από τις 12 μέχρι τις 2 απέκλεισαν την Κοιλάδα.

agrotes2

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται:

Από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια:

- είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).

- είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

α)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

β)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται αττό τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

· Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και

· Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Θεσσαλονίκη

Με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα κομβικά σημεία της Εγνατίας οδού, αλλά των εθνικών οδών, όπου έχουν στήσει μπλόκα οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα, αφού από τις 12 το μεσημέρι και για ένα δίωρο, άλλοι πεζή, άλλοι με τα τρακτέρ τους, έχουν «καταλάβει» τα οδοστρώματα.

Ο κόμβος της Κουλούρας αριθμεί περισσότερους από 3.000 αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, οδηγούς λεωφορείων και ταξί, αλλά και πολίτες από άλλους επαγγελματικούς κλάδους και έως τις 2 το μεσημέρι προγραμματίζουν να έχουν κλείσει την Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας Πολύμυλου.

Μιλώντας στην κάμερα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, συμμετέχοντες στην κινητοποίηση δηλώνουν «αποφασισμένοι να μείνουν μέχρι τέλους, προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό τον πρωτογενή τομέα και τους Έλληνες καταναλωτές».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, έστειλε το μήνυμα στους προέδρους της αντιπολίτευσης: «Παρακολουθείτε στενά τον ξεσηκωμό του πρωτογενούς τομέα και να είστε σίγουροι ότι θα έρθει και η δική σας η σειρά αν κινηθείτε σε αντίστοιχες ράγες πολιτικής, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».

Πεζή έκλεισαν και στα δύο ρεύματα την Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, οι αγρότες που κρατούν το μπλόκο στο Νησέλι Αλεξάνδρειας, με τον συντονιστή, Παναγιώτη Μεσαλά, να τονίζει: «Σήμερα τελειώνουμε με τις συμβολικές κινητοποιήσεις και αύριο στη συνάντηση των Τεμπών θα ληφθούν αποφάσεις για να έρθει το "μπλάκ άουτ" στη χώρα».

agrotes malgara

Συμβολικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και τα μπλόκα: στην είσοδο των Γιαννιτσών, τον περιφερειακό δρόμο στον κόμβο Μανδάλου, τη Χαλκηδόνα και τα διόδια Μαλγάρων. Μπλόκο ετοιμάζεται και στα Νέα Μουδανιών Χαλκιδικής, όπου βρίσκονται ήδη περισσότερα από 200 τρακτέρ.

Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ κλείνουν συμβολικά και οι παράδρομοι. Στον νομό Σερρών και Δράμας βρίσκονται σε εξέλιξη πορείες διαμαρτυρίας. Αργότερα το μεσημέρι δεν αποκλείεται να κλείσουν τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τα δύο.

Πάτρα

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτέσι, προχώρησαν στις 12.30 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας, ενώ κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στον κόμβο Κουρτέσι περισσότερα από 200 τρακτέρ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη.

Παράλληλα, στην Ηλεία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει στον κόμβο της Μαραθιάς περίπου 150 τρακτέρ.

Εν τω μεταξύ, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας παρέταξαν σήμερα το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου ενώ, άλλοι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Ευηνοχώρι, Γαλατά, Μεγάλη Χώρα, Παναιτώλιο και Κουβαρά.

Βοιωτία

Έκλεισαν την Εθνική Οδό και στο Κάστρο οι αγρότες και όπως μεταδίδει το lamiastar.gr, το μπλόκο αυτό αριθμεί πάνω από 300 τρακτέρ και ενισχύεται διαρκώς.

agrotes voiotia1

Η συντονιστική επιτροπή που θα συσταθεί θα πάρει και τις επόμενες αποφάσεις. Οι Βοιωτοί απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και συζήτηση με τον πρωθυπουργο από μηδενική βάση.

Την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός τρακτέρ από την πρώην επαρχία Θηβών προσυγκεντρώθηκε στην γέφυρα της Θήβας στο ύψος του Βυλλιώτη με στόχο να στήσουν επίσης μπλόκο στο ύψος του 90.

Φθιώτιδα

Για μία ώρα έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού από την Αθήνα προς τη Λαμία, οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στο 209 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης, με περίπου 250 τρακτέρ.

agrotes lamia1

Σε διάφορα σημεία στη Φθιώτιδα βρίσκονται περισσότερα από 600 τρακτέρ, τα οποία οι συνδικαλιστές προσπαθούν να μεταφέρουν, έως την Κυριακή, στον κόμβο της Ανθήλης, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπλόκο.

Μέχρι στιγμής, εκτός από τα 250 στον κόμβο της Ανθήλης, υπάρχουν 120 τρακτέρ στο 43ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού, στην περιοχή Δρούγος, 80 έξω από την πόλη του Δομοκού, 50 στο λιμάνι της Στυλίδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να μεταφερθούν αυτά στην Ανθήλη και 100 τρακτέρ στον κόμβο στις Λιβανάτες, στο 140 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας. Επίσης, σήμερα συγκεντρώνονται περίπου 60 τρακτέρ στην περιοχή του Μώλου, κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, θα κλείνει καθε μεσημέρι στις 12:00 για περίπου μία ώρα. Από τη Δευτέρα αναμένεται να πάρουν νέες αποφάσεις.

Σημειώνεται, ότι παρά τον αποκλεισμό της εθνικής οδού, η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά από τους παράδρομους, τους οποίους οι αγρότες είχαν αφήσει ελεύθερους, όπως επίσης ελεύθερο ήταν και το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από τη Λαμία προς την Αθήνα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στο τέλος, καθώς όλα αυτά τα μέτρα δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε στο σπίτι μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Συλλόγου, Δημήτρης Δημογιάννης, ο οποίος είναι επικεφαλής στο συγκεκριμένο μπλόκο.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, έως την Κυριακή αναμένουν και νέα τρακτέρ από τα καμποχώρια της Λαμίας, όπως επίσης αναμένουν να εξελιχθούν οι συζητήσεις τους για να συγκεντρωθούν τρακτέρ και από άλλες περιοχές στη Λαμία.

Τέλος, λίγο μετά τις 13:30 και για μισή ώρα, οι αγρότες που βρίσκονται στις Λιβανάτες έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από τη Λαμία προς την Αθήνα, στο 140 χιλιόμετρο. Η κυκλοφορία εξελισσόταν κανονικά από το παράπλευρο δίκτυο.

Ροδόπη - Ξάνθη

Οι αγρότες της Ροδόπης αποκλείουν, από τις 12:00 έως τις 14:00, τον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής, στην Εγνατία Οδό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Επίσης, οι αγρότες της Ξάνθης αποκλείουν τον δυτικό κόμβο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου, από τις 12:00 έως τις 13:00, ενώ αναμένεται νέα σύσκεψη, προκειμένου να επανέλθουν με νέο μπλόκο στις 14:00.

Κόρινθος

Συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού, στο ύψος του εμπορικού κέντρου Κορίνθου, πραγματοποιούν από τις 13:00 οι αγρότες της Κορινθίας.

Οι αγρότες, οι οποίοι έφτασαν από το Κιάτο και τη δυτική, κυρίως, Κορινθία, έχουν δημιουργήσει μπλόκο πλησίον του εμπορικού κέντρου και διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στο σημείο του μπλόκου βρίσκονται περίπου 400 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ περίπου 750 αγρότες πραγματοποιούν κατάληψη στην παλαιά εθνική οδό.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Συκιωνίων, Παναγιώτης Φιακάς, η κατάληψη είναι συμβολική και θα ανοίξουν τον δρόμο σε μία ώρα.

Εν τω μεταξύ παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Αργολίδας και της Λακωνίας και ενισχύουν τις δυνάμεις τους, παρά το γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι δύσκολη γιατί βρίσκονται στην συγκομιδή της ελιάς και των εσπεριδοειδών.

Στο μπλόκο της Λίμνης Γυθείου είναι τριάντα τρακτέρ και στο μπλόκο του Βλαχιώτη Λακωνία βρίσκονται περί τα εκατόν πενήντα τρακτέρ.

agrotes nikaia1

Δείτε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν λόγω του μπλόκου της Νίκαιας, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε] προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000 του Π.Α.Θ.Ε.].
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000 του Π.Α.Θ.Ε.] προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε].
  • Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του Κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της Αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε].

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Σχετικές ειδήσεις