ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες πολιορκούν την κυβέρνηση - Κόβουν την Ελλάδα στα δύο

Οι αγρότες πολιορκούν την κυβέρνηση - Κόβουν την Ελλάδα στα δύο

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες που σήμερα (24/1) και αύριο (25/1) κλείνουν τις εθνικές οδούς αυτή τη φορά ανά δίωρα και συγκεκριμένα από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 19:00 έως τις 21:00 το βράδυ. Μέχρι στιγμής οι αγρότες έχουν στήσει περισσότερα από 50 μπλόκα με περισσότερα από 15.000 τρακτέρ να είναι στους δρόμους και με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε πανικό.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες στην χθεσινή σύσκεψη στα Τέμπη όπου συμμετείχαν συνολικά οι εκπρόσωποι 30 μπλόκων από όλη τη χώρα. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης. (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τους αγρότες, όμως εκείνοι αποφάσισαν ότι η συνάντηση δεν πρόκειται να γίνει πριν την Τρίτη, συνεχίζοντας τα μπλόκα μέχρι τότε.

Tην ίδια ώρα βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας διστάζουν να επιστρέψουν στις περιφέρειες τους σε αγροτικές περιοχές, καθώς η κατάσταση είναι έκρυθμη, ενώ χθες το βράδυ βλέποντας τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός είχε στο Μαξίμου συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική εκρπόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να υπάρξει βίαιη καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Την ίδια ώρα οι αγρότες παραπέμπουν σε νέα συνάντηση που θα έχουν στις 11 το πρωί της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από μπλόκα που απουσίαζαν στη συνάντηση του Σαββάτου, αλλά και με άλλους κλάδους, όπου θα αποφασίσουν αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τους συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έβρος: Οι αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο του Ορμενίου

Στον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχωρούν και σήμερα οι αγρότες στον βόρειο Έβρο, με τα αγροτικά μηχανήματα να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Ριζίων- Καστανέων Ορεστιάδας (γέφυρα).
Ο αποκλεισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 11:00 το πρωί έως και τις 13:00 μετά το μεσημέρι και από τις 16:00 έως τις 18:00 το απόγευμα.

Όσον αφορά στο τελωνείο των Κήπων, οι αγρότες αποφάσισαν για σήμερα να μην υπάρξει κινητοποίηση λόγω των προγραμματισμένων δράσεων στην περιοχή για το μεταναστευτικό.

Περισσότερα από 650 τρακτέρ στο μπλόκο των Μικροθηβών

Πυκνώνουν τη συμμετοχή τους οι αγρότες στις Μικροθήβες με νέες ενισχύσεις τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων που καταφθάνουν στο μπλοκ από τις περιοχές του Αλμυρού και του Πηλίου.

Στο μπλοκ των Μικροθηβών βρίσκονται περισσότερα από 650 τρακτέρ, παρατεταγμένα στις άκρες του αυτοκινητόδρομου Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Άλλα τρακτέρ είναι τοποθετημένα κάθετα πάνω στο οδόστρωμα, στο ύψος της αερογέφυρας, και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από την αστυνομία σε παρακαμπτήριους ή μέσω Βόλου.
Στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου, γίνεται νέα εκτροπή των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας μέχρι τον κόμβο του Πλατυκάμπου, λόγω του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, όπου ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός από την περασμένη Πέμπτη.

2451869

Παράλληλα κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, καθώς με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας αίρεται η απαγόρευση κίνησης που είχε τεθεί σε ισχύ στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες

Παράλληλα στην σύσκεψη των Τεμπών αποφάσισαν την Κυριακή και τη Δευτέρα να εντείνουν τους αποκλεισμούς της ΠΑΘΕ με τετράωρο αποκλεισμό ημερησίως, από τις 12 μ.μ. μέχρι της 2 μ.μ. αλλά και από τις 7 μέχρι τις 9μ.μ.

Έκλεισαν τα διόδια στον Ισθμό της Κορίνθου

Άνοιξαν και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού στα διόδια Ισθμού, που είχαν κλείσει από τις 14.30 χθες (23/1), το μεσημέρι από τους αγρότες της Κορινθίας και σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.

Οι αγρότες έχουν σταθμεύσει στην άκρη της εθνικής οδού και παραμένουν στο σημείο με όλες τους τις δυνάμεις.

Στους δρόμους και οι αγρότες της Αρκαδίας

Εν τω μεταξύ στο δρόμο βγαίνουν σήμερα (24/1) και οι αγρότες της Αρκαδίας, οι οποίοι σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μπλόκο μέσα στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στον κόμβο Ναυπλίου, Αλ. Σούτσου και Μουτζουροπούλου, μπροστά στα γραφεία του ΟΓΑ Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη της Ένωσης συμμετείχαν ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ», ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Η ΕΝΩΣΗ», η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μπλόκο σήμερα (24/1) Κυριακή νωρίς το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

2451873

Προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα (24/1) το πρωί στην Κερασίτσα Τεγέας, στο Λεβίδι και σε άλλα σημεία του νομού, προκειμένου συντονισμένα να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του ΟΓΑ όπου θα στήσουν μπλόκο.

Δεν έχουν στόχο να αποκλείσουν τα γραφεία του Οργανισμού, αλλά από εκείνο το σημείο καθημερινά θα κινούνται ανάλογα με τις αποφάσεις που θα λαμβάνει το τοπικό συντονιστικό των αγροτών.

Με «σταυρωμένο αγρότη» τα μπλόκα στον Έβρο (pic)

Στους δρόμους παραμένουν για ακόμη μια μέρα οι αγρότες του Έβρου, που έχουν παρατάξει περίπου 500 τρακτέρ.

a

Μάλιστα οι παραγωγοί της περιοχής επιστράτευσαν μεταξύ άλλων και έναν «σταυρωμένο αγρότη» θέλοντας να καταδείξουν μ' αυτό τον τρόπο τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση στον αγροτικό κόσμο. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Η εικόνα στα Μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο δεν συμμετείχε στη συνάντηση των Τεμπών, ωστόσο αντιπροσωπεία από το θεσσαλικό κάμπο θα μεταβεί αύριο στο σημείο προκειμένου να γίνουν συζητήσεις.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως «αύριο θα κλείσουμε τα σύνορα για ένα δίωρο, από τις 13.00 το μεσημέρι, ενώ από Δευτέρα συζητάμε να προχωρήσουμε σε επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου».

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και αύριο 12.00-14.00 το μεσημέρι θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και αύριο συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, επισήμανε ότι την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ημέρα εγκαινίων της Agrotica, ορίστηκε η συγκέντρωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στον Λευκό Πύργο στις 12 το μεσημέρι.

Στο νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, αύριο 12.00-14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος.

Στο νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και θα γίνουν συμβολικοί αποκλεισμοί σήμερα (24/1) το μεσημέρι, από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς -12.00-14.00 και το απόγευμα από τις 18.30 και για μία ώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και αύριο θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο αναμένονται αύριο φορτηγατζήδες και νταλικιέρηδες που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ (αύριο στις 11 θα γίνει γενική συνέλευση) και κατά τις ώρες 13.00-15.00 θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματίσει γι' αύριο στον κόμβο της Κουλούρας, όπου βρίσκονται περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, θα κατευθυνθεί το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και θα γίνει δίωρος αποκλεισμός».

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθε και ο νομός Χαλκιδικής, έχοντας παρατάξει 200 τρακτέρ -μέχρι στιγμής- στον κόμβο των Νέων Μουδανίων, ενώ σήμερα στήθηκε και ένα ακόμα, στον κόμβο της Νέας Καλλικράτειας.

Νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό στήσανε το μπλόκο στον κόμβο των Βασιλικών αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν απόψε, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου θα κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Έδιωξαν κακήν - κακώς τον Νίκο Παπαδόπουλο, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από το μπλόκο της Νίκαιας

Ατυχής αποδείχθηκε η προσπάθεια του Λαρισαίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπαδόπουλου, του μοναδικού αγρότη που βρίσκεται στο κοινοβούλιο, να επισκεφθεί το Σάββατο το μπλόκο της Νίκαιας.

Άμεσα τον προσέγγισαν δεκάδες αγρότες, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών καταφέρθηκαν εναντίον του με διάφορες βαριές εκφράσεις όπως «δεν ντρέπεσαι να είσαι εδώ, «παραιτήσου, «δεν έχεις κανένα δικαίωμα να είσαι εδώ, το δικαίωμα το έχουν οι αγρότες», «να κάνετε αυτά που λέγατε, φύγε ντροπή σου, ψήφισες τις κατασχέσεις» και «ντροπή σου, σου άρεσε η καρέκλα». (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Οι ενναλακτικές διαδρομές για τις ώρες που θα είναι κλειστά τα Τέμπη

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη Λάρισας, αύριο Κυριακή (24-01-2016) και τη Δευτέρα (25-01-2016) από ώρα 12.00’ έως ώρα 14.00’ και από ώρα 19.00’ έως ώρα 21.00’, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από την χ/θ 365+477 (Κόμβος Γυρτώνης) μέχρι την χ/θ 390+700 (διασταύρωση Στομίου).

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα , φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται α πό τον Α/ Κ Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια :

  • είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 τ ου Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον α υτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδί ου Ημαθίας (χ/θ 474+500).
  • είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί ου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

  • είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται τ ου ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου .
  • είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου .

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου .

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

  • Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
  • Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ .ά.).

Παρακαλούμε τους φίλους οδηγούς, να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

Σχετικές ειδήσεις