ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Σφίγγει ο κλοιός στα μπλόκα – Τα σημεία σε όλη την Ελλάδα που θα αποκλειστούν

Αγρότες: Σφίγγει ο κλοιός στα μπλόκα – Τα σημεία σε όλη την Ελλάδα που θα αποκλειστούν

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα είναι χωρισμένη στα δύο από τα μπλόκα των αγροτών και οι αγρότες φαίνεται να είναι μοιρασμένοι αναλόγως. Όμως, τα μπλόκα ενισχύονται και οι αγροτικές κινητοποιήσεις εμπλουτίζονται με νέες μορφές δράσης.

Οι αγρότες των ΜικροΘηβών κλείνουν για μία ακόμη φορά την Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Στο Κορωπί έχουν αποκλείσει την έξοδο 20 της Αττικής Οδού. Οι παραγωγοί στα μπλόκα της Λάρισας και της Φθιώτιδας έχουν αποκλείσει κάθε δίοδο, οι αγρότες της Κορίνθου μπήκαν μπροστά στην ελεύθερη δίοδο στο ύψος του Ισθμού τόσο στη νέα, όσο και στην παλαιά Εθνική Οδό.

Από την Κοιλάδα των Τεμπών δεν περνά τίποτα. Οι αγρότες εκεί περιμένουν το σινιάλο από το Μαξίμου, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση των προτάσεων που έχουν υποβάλλει από κοινού με τους παραγωγούς στο μπλόκο των Μικροθηβών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα δύο αυτά «μέτωπα» στα οποία συμμετέχουν συνολικά 33 μπλόκα, εάν δεν συμβεί αυτό, οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Για έξι ώρες θα αποκλειστεί η Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Με νέο εξάωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στο μπλόκο των Μικροθηβών. Το κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου θα ισχύσει, όπως συνέβη και την Τετάρτη (17/02/2016), από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Ο εξάωρος αποκλεισμός θα επαναληφθεί και την Παρασκευή τις ίδιες ώρες, έπειτα από απόφαση που έλαβαν οι αγρότες σε συνέλευσή τους στο μπλόκο.

Η εκτροπή των αυτοκινήτων που κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη, γίνεται στον κόμβο του Αλμυρού και στη συνέχεια οδηγούνται, μέσω Βόλου, στο Βελεστίνο και στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας. Το αντίστροφο συμβαίνει για όσα αυτοκίνητα κινούνται προς την Αθήνα. Η συγκεκριμένη παράκαμψη επιβαρύνει κατά 45 χιλιόμετρα τη διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Η Παρασκευή θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη ημέρα, καθώς όπως εκτιμούν αγρότες, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα ανάψει και το πράσινο φως για να προσκληθούν στο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν στο τραπέζι του διαλόγου τις προτάσεις που ήδη έχουν υποβάλει από κοινού μαζί με το μπλόκο των Τεμπών, αλλά και άλλα μικρότερα μπλόκα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μπλόκο Νίκαιας…

Οι εκεί αγρότες απορρίπτουν την κίνηση του σκληρού πυρήνα Τεμπών και Μικροθηβών καθώς θεωρούν ότι η όποια συζήτηση με Μαξίμου θα πρέπει να γίνει στη βάση των πέντε σημείων – προτάσεων που έχουν καταθέσει.

Στον Προμαχώνα

Εκεί η κατάσταση είναι εκρηκτική και από τις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα και φορτηγά με τους βούλγαρους οδηγούς να απαντούν με «αντιμπλόκο» στα Κούλατα. Οι οδηγοί στην Βουλγαρία έχουν κλείσει τον δρόμο που οδηγεί από και προς την Ελλάδα, καθώς διαμαρτύρονται για τον «εγκλωβισμό» τους, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν είναι λίγοι. Η Αστυνομία εκτιμά πως στην ελληνική πλευρά βρίσκονται ακινητοποιημένα 800 φορτηγά και 160 αυτοκίνητα ΙΧ και στην βουλγαρική πλευρά, 1000 φορτηγά και 500 αυτοκίνητα!

Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα ζήτησε για μία ακόμη φορά από τον μηχανισμό της ΕΕ να παρέμβει στην άρση του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους Έλληνες αγρότες. «Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο πλαίσιο της ΕΕ», δήλωσε η Κούνεβα.

Στην Χαλκιδική

Και οι αγρότες των εκεί μπλόκων σκληραίνουν τη στάση τους. Από το πρωί της Πέμπτης (18/02/2016) έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό υποκαταστημάτων τραπεζών στα Μουδανιά. Η αναχώρησή τους έχει οριστεί για τις τρεις το μεσημέρι, οπότε λήγει και το ωράριο των εργαζομένων.

Τα μπλόκα της Χαλκιδικής είναι: στον κόμβο Γοματίου, στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.

Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι οι αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό και του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής

Αποκλεισμένα θα είναι από σήμερα στις έντεκα το πρωί και για δώδεκα ώρες, τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας και Νίκης με τα Σκόπια.

Στα Γρεβενά

Από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα θα κλείσει και στα δύο ρεύματα η πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και τις παρακαμπτήριες οδούς.

Στο Άργος Ορεστικό

Από τις εννέα το πρωί έως και τις έξι το απόγευμα, θα κλείσει ο δρόμος προς Καστοριά. Τις ίδιες ώρες θα αποκλειστεί η Αγία Κυριακή και η Δεσκάτη.

Τα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης θα αποκλειστούν για μία ώρα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και την μία.

Στην Πέλλα

Από τις έξι το απόγευμα μέχρι και τις εννέα το βράδυ θα κλείσουν οι κόμβοι: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας, Αψάλου και Γυψοχωρίου.

Αποκλεισμένη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Μέσα στη μέρα θα αποφασιστεί εάν κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

Ενεργά είναι και τα μπλόκα Κοκκινογείων και Προσοτσάνης στη Δράμα.

Δύο μπλόκα υπάρχουν στο Κιλκίς και συγκεκριμένα στα τελωνεία Ευζώνων και στη Δοϊράνη στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων. Στους Εύζωνες θα πραγματοποιηθούν σήμερα δύο αποκλεισμοί: από τις δώδεκα έως τις τρεις το μεσημέρι και από τις οκτώ μέχρι και τις έντεκα το βράδυ). Στη Δοϊράνη η διέλευση θα απαγορευθεί από τις επτά έως και τις έντεκα το βράδυ.

Προβληματική θα είναι η κατάσταση σήμερα στα διόδια των Μαλγάρων και στον κόμβο του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στον κόμβο Νησελίου οι αγρότες πραγματοποιούν καθημερινά συμβολικό αποκλεισμό από τις τέσσερις μέχρι και τις πέντε το απόγευμα.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Κορίνθου και συγκεκριμένα στα διόδια Νεστάνης, δεν θα μπορεί να διεξάγεται η κυκλοφορία από τις έξι το απόγευμα μέχρι και τις έντεκα το βράδυ. Ανοιχτή θα είναι η παλαιά Εθνική Οδός Τρίπολης – Άργους.

Στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών υπάρχουν μπλόκα στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας και του Κουρτεσίου, αλλά και στο Αίγιο στην Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών. Στην Αιτωλοακαρνανία, μπλόκα υπάρχουν στην Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο Κεφαλόβρυσο, ενώ αποκλεισμοί ξεκίνησαν και στη γέφυρα του Ευήνου.

Στην Κρήτη, συνεχίζουν τα μπλόκα οι αγρότες στα Μεγάλα Χωράφια, επί της Ε.Ο. στα Χανιά, αλλά και έξω από το χωριό Πραιτώρια του νομού Ηρακλείου. Οι εν λόγω αγρότες κινούνται στη γραμμή της πανελλήνιας επιτροπής των 68 μπλόκων. Συνεχίζουν το μπλόκο τους οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί της πιο απομακρυσμένης περιοχής της Κρήτης, του οροπεδίου Λασιθίου, που κλείνουν τους δρόμους επί σχεδόν ένα μήνα.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηρακλείου προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων.

Σχετικές ειδήσεις