ΕΛΛΑΔΑ

20.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι σε 18 σημεία

20.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι σε 18 σημεία

Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες βρίσκονται παγιδευμένοι σε 18 περιοχές και πόλεις της χώρας. Διανυκτερεύουν σε πάρκινγκ, έξω από βενζινάδικα, στις πλατείες, στο δρόμο…

Λαοθάλασσα προσφύγων σε όλη τη χώρα – Τα Σκόπια έθεσαν ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για την είσοδο τους στη χώρα – Κατά χιλιάδες έρχονται από την Τουρκία

Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης του προσφυγικού στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αντέξει για πολύ...

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για κατάρρευση του συστήματος σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών, αν συνεχιστεί ο ίδιος αποκλεισμός από την πλευρά των Σκοπίων και αν η ροή από την Τουρκία συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η χώρα μας έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει όχι περισσότερους από 4.000 ανθρώπους. Για φανταστείτε ότι μέχρι τώρα βρίσκονται 20.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους πάρα πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι που χρειάζονται αυξημένη φροντίδα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, τα Σκόπια εξακολουθούν να ακολουθούν τακτική κωλυσιεργίας. Σε διάστημα 24 ωρών, από το απόγευμα της Τρίτης (23/02/2016), όταν ξανάνοιξαν τα σύνορα, μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης (24/02/2016), επέτρεψαν την είσοδο σε λιγότερα από χίλια άτομα –μόνον Σύρους και Ιρακινούς – με την προϋπόθεση να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και όχι απλά το υπηρεσιακό σημείωμα της ΕΛΑΣ. Επισημαίνεται, μάλιστα, πως καθημερινά από τις οκτώ με δέκα το πρωί, τα σύνορα κλείνουν για δύο ώρες – από τις οκτώ έως και τις δέκα – εξαιτίας… αλλαγής βάρδιας των αστυνομικών που υπηρετούν στο σημείο διέλευσης!

Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές όπου βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα:

xartis

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προειδοποιεί πως: Δεν θα επιστρέψουμε η Ελλάδα να γίνει Λίβανος!

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα, η Ελλάδα δεν θα υποδεχθεί να γίνει Λίβανος, να γίνει αποθήκη ψυχών, ακόμα και αν αυτό πάρει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως: «Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες» και προειδοποίησε ότι και η ίδια έχει την δυνατότητα να κάνει μονομερείς ενέργειες.

Η σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θεωρείται κρίσιμη. Γιατί; Διότι, σύμφωνα με τον υπουργό: «Θα πρέπει να πούμε ποια Ευρώπη θέλουμε», την Ευρώπη των κοινών αποφάσεων ή «Την Ευρώπη όπου τέσσερις αστυνομικοί διευθυντές θα μπορούν να αποφασίζουν και να ανατρέπουν αποφάσεις συνόδων κορυφής»;

Σχετικές ειδήσεις