ΕΛΛΑΔΑ

Δεν έχουν τέλος οι προσφυγικές ροές - Χάος στην Ειδομένη με 13.000 εγκλωβισμένους

Δεν έχουν τέλος οι προσφυγικές ροές - Χάος στην Ειδομένη με 13.000 εγκλωβισμένους

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ελληνοσκοπιανή ζώνη, υπό άσχημες καιρικές συνθήκες - Την ίδια στιγμή,δεκαπέντε νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης σε όλη τη χώρα.

Σε 36.419 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα - 15 νέες δομές φιλοξενίας ετοιμάζονται σε όλη την Ελλάδα - Μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα στα Σκόπια

Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται πρώην στρατόπεδα στη Μαλακάσα, τις Αφίδνες, τη Δράμα και το Λιτόχωρο, η κατασκήνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Άγιο Ανδρέα, ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, τέσσερις εγκαταστάσεις στην Ήπειρο και τέσσερις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, που επιλέγονται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες περιφέρειες. Επίσης, δρομολογείται και η επέκταση του κέντρου στον Ελαιώνα, προκειμένου να φιλοξενήσει άλλα 700 άτομα. Όλες οι παραπάνω δομές θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επιπλέον 17.400 άτομα.

Σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν στους 36.419, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά βρίσκονται 7.418 άτομα, εκ των οποίων οι 2.293 είναι νέες αφίξεις. Συγκεκριμένα πρόσφυγες βρίσκονται στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μεγίστη, την Κω, τη Λέρο και την Κάλυμνο.

Στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν 29.001 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.700 άτομα στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.120 στο γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό, 1.530 στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, 1.500 στην αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου, 2.063 στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, 3.567 στον Χέρσο Κιλκίς, 3.400 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 3.228 στο λιμάνι του Πειραιά, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 393 στην Κοζάνη, 230 στη Φθιώτιδα και 121 στο Λαύριο.

2484638

Επίσης, 8.550 είναι οι πρόσφυγες εντός του camp στην Ειδομένη, ενώ από τις 6 χτες το πρωί μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί επιτράπηκε η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη με τα Σκόπια σε μόλις 337 άτομα.

«Να ανοίξουν τα σύνορα» ζητούν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

«Να ανοίξουν τα σύνορα», αυτό είναι το μόνο που ζητάνε από τη Σύνοδο Κορυφής, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη.

Αν και ελάχιστοι είναι πληροφορημένοι για το τι διακυβεύεται στις Βρυξέλλες, αδιαφορούν για την πολιτική στο θέμα του προσφυγικού και ζητούν να αρθεί αυτό που τους εμποδίζει να συνεχίσουν το ταξίδι τους: «το κλείσιμο των συνόρων».

Άλλωστε, από σήμερα νωρίς το πρωί, οι αρχές των Σκοπίων δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα, ενώ κρατούν κλειστή και τη σιδηροδρομική γραμμή. Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι πλέον δεν δέχονται πρόσφυγες από συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αστυνομική πηγή, δεν γίνονται δεκτοί Σύροι από το Καμισλί, τη Δαμασκό, τη Λαττάκεια, την Ταρτούς και από το κέντρο της Χομς. Παράλληλα, απαγορεύτηκε η είσοδος στα Σκόπια σε Ιρακινούς από τη Βαγδάτη, την Ντιάλα, τη Μοσούλη και το Κιρκούκ.

Μέρα με τη μέρα πάντως, ο καταυλισμός στην Ειδομένη γιγαντώνεται με τις συνεχείς αφίξεις- υπολογίζονται σε 400 ημερησίως!- καθώς όλοι, βλέποντας να «σφίγγει» η στρόφιγγα από τα Σκόπια, θέλουν να βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη σε περίπτωση που αποφασισθεί πιο μαζική ροή. Και όλοι ελπίζουν. Ακόμα και μερικές δεκάδες Αφγανοί που πιστεύουν ότι, παρά την απαγόρευση, θα μπορέσουν να περάσουν. Σαν ένα νεαρό Αφγανό, ο οποίος βρίσκεται στην Ειδομένη μαζί με την οικογένειά του εδώ και 20 μέρες και περιμένει... «Τι να κάνω; Θα μείνω εδώ και αν δεν μας αφήσουν θα βάλω φωτιά να καώ» λέει απελπισμένος.

2484640

Γνωρίζοντας πλέον οι περισσότεροι πρόσφυγες ότι είναι άγνωστο πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνουν στην περιοχή, προετοιμάζουν πρόχειρα καταλύματα για πολυήμερη διαμονή. Προσπαθούν να τα «θωρακίσουν» με κουβέρτες, έχουν αναμμένη έξω από τις σκηνές μια μικρή φωτιά, όπου μαζεύονται οι οικογένειες, βράζουν τσάι, μαγειρεύουν ό,τι μπορούν να αγοράσουν ακόμα με τα λιγοστά χρήματα που τους απομένουν και προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις εξωτερικές συνθήκες διαβίωσης.

Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες για προσωρινή στέγαση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιουργούν ένα ακόμα σημείο στον καταυλισμό με σκηνές και τουαλέτες. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ρήγα, θα τοποθετηθούν άλλες 4 μεγάλες σκηνές, χωρητικότητας 200 ατόμων η κάθε μία αλλά θα χρειαστούν και άλλες χημικές τουαλέτες αφού οι συνολικά 180 που έχουν τοποθετηθεί, δεν επαρκούν. «Ο καταυλισμός σχεδιάστηκε για 2500 ανθρώπους και τώρα έχει γιγαντωθεί» λέει χαρακτηριστικά.

Νέες καραβιές στον Πειραιά

Περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους πέντε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού, μετά την πρωινή άφιξη δύο πλοίων από νησιά του ανατολικού Αιγαίου με 728 άτομα.

Από το πρωί, εθελοντές γιατροί μέσω του πολυϊατρείου αλλά και αυτοκινούμενων κινητών μονάδων από τους «γιατρούς του κόσμου» και του «Χαμόγελου του Παιδιού» παρέχουν ιατρική φροντίδα σε άτομα έχουν ανάγκη.

Καθημερινά περισσότερα από εξήντα άτομα στην πλειοψηφία τους παιδιά λόγω και των ιώσεων της εποχής ζητούν εξέταση από γιατρό.

Επίσης εθελοντικές οργανώσεις σε καθημερινή βάση προσφέρουν ξηρά τροφή τρεις φορές την ημέρα.

Αύριο στο λιμάνι του Πειραιά στους χώρους όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες θα βρίσκεται κινητή οδοντιατρική μονάδα, στελεχωμένη από γιατρούς του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι η περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ξεκίνησε από σήμερα τη λειτουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κοντά στο Tae Kwon Do όπου εκεί θα συγκεντρώνεται όλη η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και μετανάστες, προκειμένου να γίνεται ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

Στο μεταξύ, πηγές από το υπ.Ναυτιλίας χαρακτήρισαν ως μεταβατική την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου σε πέντε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες και επισημαίνουν ότι οι επόμενες κινήσεις αλλά και αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν θα κριθούν από το σημερινό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Πρόσθεσαν ότι στόχος είναι το λιμάνι του Πειραιά να είναι σταθμός διέλευσης και όχι μόνιμη δομή φιλοξενίας για τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Τόνισαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν εμποδίζεται καμία λειτουργία του λιμανιού από την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ εξετάζεται στο άμεσο μέλλον αφού υπάρξουν καλύτερα δομές υποδοχής και εναλλακτική μετάβαση των μεταναστών και των προσφύγων με ναυλωμένα πλοία στο λιμάνι του Βόλου και τη Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα η Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα την Παρασκευή, έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους δημάρχους της Αττικής όπου αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου το προσφυγικό θέμα και η αναζήτηση νέων χώρων φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις για νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς πόρων προς τους δήμους, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν μέρος των εξόδων στα κέντρα διαμονής για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων

Σχετικές ειδήσεις