Συναγερμός στην Ειδομένη: Κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο προσφυγόπουλο

Newsroom Newsroom

Συναγερμός στην Ειδομένη: Κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο προσφυγόπουλο

Ένα εννιάχρονο παιδί μεταφέρθηκε με ηπατίτιδα Α΄ από την Ειδομένη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ήταν πάνω κάτω αναμενόμενο... Καιρό τώρα, εθελοντές, ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούσαν ότι οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη θα έφερναν και το ξέσπασμα ασθενειών.

Σήμερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνει ότι ένα 9χρονο παιδί, που διέμενε στην Ειδομένη, εκδήλωσε ηπατίτιδα Α' και πλέον νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp.

Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν.

Οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι 14.000 πρόσφυγες της Ειδομένης, μέσα στη λάσπη και τη βροχή, χωρίς στεγνά ρούχα και καθαρό νερό αποτελούν μια... ωρολογιακή βόμβα για την υγεία τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι δεκάδες παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει:

«Χθες, 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και

β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.»

Στα χέρια για ένα ζευγάρι παπούτσια

Παράλληλα σήμερα, σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ προσφύγων οι οποίοι μέσα στην απελπισία τους και προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα ζευγάρι παπούτσια ή κάποια ρούχα γι' αυτούς και την οικογένειά τους, ήρθαν στα χέρια.

Αποτέλεσμα των συμπλοκών ήταν ένας από τους πρόσφυγες να τραυματιστεί στο κεφάλι.

Εν τω μεταξύ, απεργία πείνας άρχισε ένας 44χρονος πρόσφυγας, ο οποίος ζητά να του επιτρέψουν να περάσει τα σύνορα και να βρεθεί έστω και σαν επισκέπτης στη Γερμανία, όπου βρίσκεται η άρρωστη σύζυγός του και έχει εκδηλώσει σαν τελευταία της επιθυμία να δει τα παιδιά της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved