ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Ξεπερνούν τις 43.000 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα - Απελπισία στη λασπωμένη Ειδομένη

Προσφυγικό: Ξεπερνούν τις 43.000 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα - Απελπισία στη λασπωμένη Ειδομένη

Περισσότεροι από 43.000 είναι οι καταμετρημένοι έως το πρωί της Τετάρτης (16/03), πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με την συνοπτική κατάσταση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων αυτών ήταν -στις 8 το πρωί- 43.407.

Η πλειονότητά τους βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα (21.575), με τις δομές στην Ειδομένη να φιλοξενούν 10.500, το Χέρσο 3.640, το Πολύκαστρο στη Νέα καβάλα 3.370 και τα Διαβατά 2.003.

prosfiges1

Στην Αττική καταμετρήθηκαν 11.936 εκ των οποίων 4.030 βρίσκονται στον Πειραιά, 3.956 στο Ελληνικό και 1.970 στο Σχιστό.

Στα νησιά, συνολικά βρίσκονται 8.648, με τη Λέσβο να φιλοξενεί τους περισσότερους (4.788) ενώ 2.717 βρίκσονται στη Χίο και 1.025 στη Σάμο.

Δείτε ΕΔΩ τη συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών

Στη Μυτιλήνη τώρα, ματαιώθηκε -χωρίς να δοθούν εξηγήσεις- η επίσκεψη της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί.

Νεότερες αλλά και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, θα επισκεφθεί τελικά την Ειδομένη, σήμερα το μεσημέρι.

Η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη των ελληνοσκοπιανών συνόρων είναι απελπιστική. Η βροχή συνεχίζει να πέφτει, η λάσπη έχει καλύψει τα πάντα και οι άνθρωποι που βρίσκονται στοιβαγμένοι στις σκηνές προσπαθούν να μαζέψουν το κουράγιο τους και να περιμένουν μια ακόμα ημέρα, για την -απειροελάχιστη είναι αλήθεια- πιθανότητα ν' ανοίξουν οι Σκοπιανοί τα σύνορα και να περάσουν απέναντι προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

prosfiges2

Το αδιαχώρητο στον Πειραιά

Συνολικά 3.930 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την πρωϊνή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα.

Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς στην Ε-1 φιλοξενούνται 1150, στην Ε-2 1350, στην Ε-3 450, στην Ε-6 30 και στην Πέτρινη Αποθήκη 950.

Σήμερα το πρωί 600 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν με το πλοίο «Αριάδνη» από τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

prosfiges peiraias

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού καθώς χθες το μεσημέρι αναχώρησαν με πούλμαν από το λιμάνι του Πειραιά 98 μετανάστες και πρόσφυγες με προορισμό χώρο προσωρινής φιλοξενίας στο Λαύριο και 543 για το κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας.

Παράλληλα, σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Παίδων Αγία Σοφία, το 8χρονο προσφυγόπουλο που εμφάνισε χθες συμπτώματα ηπατίτιδας Α΄, ενώ βρισκόταν στο λιμάνι του Πειραιά.

Εν τω μεταξύ, σε χώρους του λιμανιού Θεσσαλονίκης, που προετοιμάζονται από χθες, θα φιλοξενηθούν περίπου 400 πρόσφυγες, οι οποίοι θα μεταφερθούν εκεί από το λιμάνι της Καβάλας, με λεωφορεία.

Αυτό δήλωσε στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9 η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες (ταυτοποιημένοι Σύριοι και Ιρακινοί) ταξιδεύουν με το πλοίο της γραμμής («Μύκονος»), το οποίο θα καταπλεύσει στην Καβάλα.

Στην ερώτηση, πόσο καιρό θα μείνουν στο λιμάνι, η υφυπουργός απάντησε ότι όλα είναι ρευστά και πιθανά σενάρια που μπορεί ν' αλλάξουν, αυτό όμως που προέχει είναι να εξυπηρετηθούν και να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί.

«Δεν μπορώ εγώ να προκαταλάβω κάτι. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους υποδεχτούμε, προφανώς δεν είναι έτοιμο το λιμάνι για μόνιμη εγκατάσταση, ωστόσο βλέπετε και καταλαβαίνετε τις συνθήκες. Επομένως ότι και να πούμε σήμερα, μπορεί να αλλάξει» τόνισε η υφυπουργός, η οποία έχει τον συντονιστικό ρόλο για το προσφυγικό στην περιοχή ευθύνης της.

Υπογράμμισε επίσης, ότι το πόσο θα μείνουν δεν είναι δική της απόφαση και ότι γίνονται συζητήσεις να βρεθούν χώροι, όπως αυτός στα Διαβατά, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν και σε ξενοδοχεία της πόλης.

Ευχαρίστησε μάλιστα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, για τη διάθεση συνεργασίας που δείχνει και σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται το δράμα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η κατάσταση στα νησιά

Οι μειωμένες ροές μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά το βορειοανατολικού Αιγαίου, σε συνδυασμό με τις αναχωρήσεις με τα πλοία της γραμμής προς το εσωτερικό της Ελλάδας, οδήγησαν σήμερα στην περεταίρω μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Συνολικά, σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, βρίσκονταν 7.970 άτομα, σε σχέση με τα 8.607 χθες Τρίτη και τα 9.259 προχθές Δευτέρα.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί, ήταν 4723 (5143 χθες). Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί, ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε τους 180.

Στη Χίο χθες και έως στις 9 σήμερα το πρωί δεν πιστοποιήθηκε κανένας πρόσφυγας και μετανάστης. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 2717 άτομα (2941 χθες).

Τέλος στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε κανένας νεοεισερχόμενος ενώ στο νησί βρίσκονται 530 άτομα όσα και χθες.

Πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις