Ειδομένη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Σύριων και Κούρδων για τα κλειστά σύνορα

Newsbomb

Ειδομένη: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Σύριων και Κούρδων για τα κλειστά σύνορα

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των κλειστών συνόρων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, πραγματοποιούνται το μεσημέρι της Δευτέρας (21/03) στην Ειδομένη.

Λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν συνεχώς πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο στην Ειδομένη, ο ΟΣΕ έχει διακόψει όλα τα δρομολόγια από το απόγευμα της Κυριακής.

Η μια εκ των σημεινών διαμαρτυριών, πραγματοποιείται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές από μικρή ομάδα Σύριων προσφύγων που κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «πεθαίνουμε εδώ», και ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση στα Σκόπια.

Η δεύτερη, βρίσκεται σε εξέλιξη λίγα μέτρα πιο πέρα, σε ένα χωράφι, όπου πρόσφυγες της κουρδικής φυλής των Γεζίντι κάνουν την δική τους διαμαρτυρία, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο ξεχωριστό πρόβλημά τους.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 22χρονος Σαλίμ από το Ιράκ, η κοινότητα των Γεζίντι διώκεται με τον πλέον άγριο τρόπο από τον ISIS, περισσότερο από κάθε άλλη μειονότητα λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.

«Ο ISIS κατέστρεψε τα σπίτια μας, σκότωσε τους ηλικιωμένους και απήγαγε τις γυναίκες μας. Δεν έχει μείνει τίποτα στο οποίο να μπορούμε να επιστρέψουμε», τονίζει ο 22χρονος πρόσφυγας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον καταυλισμό υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1000 Γεζίντι ενώ παγκοσμίως, υπάρχουν γύρω στους 700.000, με την πλειονότητα αυτών να είναι -ή τουλάχιστον να ήταν- στο βόρειο Ιράκ.

Κουρδόφωνος πληθυσμός, με τους περισσότερους να μιλούν διάφορες παραλλαγές της βόρειας κουρδικής διαλέκτου Κουρμάντζι, οι Γεζίντι έχουν προσκολληθεί πνευματικά σε ένα κλάδο του Γιαζντανισμού, που συμπλέκει στοιχεία του Μιθραϊσμού, των προϊσλαμικών θρησκευτικών παραδόσεων της Μεσοποταμίας, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Πιστεύουν σε έναν Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Ένας από αυτούς, ο Malak Tawous, που έχει τη μορφή παγωνιού, εστάλη στη Γη μετά από την άρνησή του να υποκύψει στον Αδάμ, αλλά οι μουσουλμάνοι τον ταυτίζουν με τον «σατανά». Γι αυτό και η Αλ Κάιντα στο Ιράκ (πρόδρομος του ISIS) ήταν αυτή που άναψε το «πράσινο φως» για τη χωρίς διακρίσεις εξόντωσή τους, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή τους λέγοντας ότι είναι «λάτρεις και προσκυνητές του διαβόλου».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved