ΕΛΛΑΔΑ

Harley Davidson Club Hellas: Μια πηγή έμπνευσης για περιπέτεια

Harley Davidson Club Hellas: Μια πηγή έμπνευσης για περιπέτεια

Στην Αμερική λένε πως ο μοτοσικλετιστής είναι ο τελευταίος λαϊκός ήρωας. Στην Ελλάδα κάθε μοτοσικλετιστής είναι καθημερινός ήρωας που προσπαθεί να επιβιώσει στους επικινδύνους ελληνικούς δρόμους.

Μέσα στην καρδιά των Ελλήνων μοτοσικλετιστών όμως υπάρχει μία ιδιαίτερη κάστα. Θεωρεί τον εαυτό της ξεχωριστό απ’ όλους τους άλλους, γι’ αυτό και αλληλοχαιρετιέται. Δεν τρέχει πολύ, σίγουρα όμως ακούγεται πολύ. Άλλωστε οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) όσοι ανήκουν σε αυτή την κλειστή ομάδα, είναι της άποψης ότι… οι δυνατές εξατμίσεις σώζουν ζωές (Loud pipes save lives).

Ήταν δεκαετία του 80, όταν πια η Ελλάδα έχει αρχίσει να ξεκολλά από τα βάσανα των προηγούμενων δεκαετιών και αρκετοί είναι εκείνοι που μέσα στην καρδιά τους ένοιωσαν να αναπτύσσεται μία παράξενη αγάπη. Όχι μόνο για τις μηχανές (που άλλωστε κυκλοφορούσαν πάντα στην πρωτεύουσα) αλλά για εκείνες τις μεγάλες… τις Αμερικάνικες… τις Harley. Ο καθένας έχει την δική του ιστορία για το πως κόλλησε το μικρόβιο. « Ή το ‘χεις ή δεν το ‘χεις» λέγανε οι παλιοί! Τότε η ενημέρωση ήταν ελάχιστη. Λίγα περιοδικά, λίγες φωτογραφίες, καμία αφίσα που και που, κάποιο άρθρο σε εφημερίδα… για Internet ούτε λόγος, αλλά και για αντιπροσωπεία ούτε λόγος επίσης! Αν ήσουν τυχερός και πέρναγε από μπροστά σου ένας εποχούμενος αστυνομικός με Harley, ήταν η πρώτη φορά που χαιρόσουνα που τον έβλεπες.

Προς τα τέλη της δεκαετίας, μια παρέα με πολύ μεγάλη αγάπη για τις αμερικάνικες μοτοσυκλέτες, αναγνωρίζει την ανάγκη για έναν χώρο όπου θα βρίσκονταν οι Χαρλεάδες και θα μπορούσαν να αλληλοβοηθηθούν στην προσπάθειά τους να είναι κάτοχοι μίας Harley. Κάπως έτσι τον Μάρτιο του 1990 δημιουργήθηκε από 24 ιδρυτικά μέλη η Ελληνική Λέσχη Φίλων Μοτοσικλέτας Harley-Davidson, ή το Harley Davidson Club Hellas, ή για πιο συντομία, «το Hellas»… σκέτο.

Η Λέσχη είναι μια από τις παλαιότερες λέσχες στον ελληνικό μοτοσικλετιστικό χώρο και είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη «μαμά» εταιρία. Σκοπός της δημιουργίας της ήταν η οργάνωση της κοινότητας των ελλήνων ιδιοκτητών Harley-Davidson και γενικά η προώθηση της ομαδικότητας, του μοτοσικλετισμού, του τουρισμού και της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό. Για να πετύχει αυτούς τους στόχους το Hellas 25 χρόνια μετά την ίδρυσή του (κοντεύει να κλείσει τα 26) διοργανώνει εκδρομές, ταξίδια, πάρτι, συγκεντρώσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις που απευθύνονται και προσελκύουν όχι μόνο τα μέλη της Λέσχης και τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών Harley-Davidson, αλλά και τους πολυάριθμους φίλους και θαυμαστές της Harley και της κουλτούρας που τη χαρακτηρίζει. Τέλος, μέσα στους σκοπούς και τα ενδιαφέροντα του Σωματείου είναι η φιλανθρωπική δραστηριότητα, η διάδοση του πνεύματος του μοτοσικλετισμού και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του μοτοσικλετιστή.

Η ανταπόκριση των φίλων της Harley-Davidson ήταν από την πρώτη στιγμή ενθουσιώδης και έτσι η Λέσχη μέχρι σήμερα έχει δεχθεί πάνω από 600 αιτήσεις για εγγραφές νέων μελών. Αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από 130 προσεκτικά επιλεγμένα μέλη, ενώ σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της, έχουν φορέσει περήφανα τα διακριτικά της περίπου 250 ιδιοκτήτες μηχανών Harley-Davidson.

super rally 1

Η Λέσχη

Ο πρώτος χώρος του Hellas τότε ήταν ένα απλό γραφείο, στα γραφεία της ΜΟΤΟΕ, όμως σύντομα -το 1992- απέκτησε την δική του στέγη στην Πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο. Πολλοί εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αναπολούν τα ξέγνοιαστα εκείνα χρόνια, με τα λίγα μέλη να αντιμετωπίζουν πολύ συχνά τις ανάγκες της Λέσχης με… ρεφενέ, σύντομα όμως τα μέλη και οι φίλοι άρχισαν να αυξάνονται, οπότε κάπως έτσι μεγάλωναν και οι ανάγκες.

Έτσι, το Δεκέμβριο του 2003 το Hellas μετακόμισε σε νέο κτίριο στη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως, πίσω από το Γκάζι, ενώ από το 2014 στεγάζεται στην οδό Αγίας Παρασκευής 50 στο Περιστέρι. Ο χώρος είναι μεγάλος, λειτουργικός με τεράστιο παρκινγκ για τις απαστράπτουσες μοτοσικλέτες και πολύ συχνά (τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, αλλά κυρίως στις εκδηλώσεις) μετατρέπεται σε μία ανοιχτή έκθεση μοτοσικλετών που κάνει τους πάντες στην περιοχή να σταματούν και να τις θαυμάζουν. Ο εσωτερικός χώρος της Λέσχης έχει τη μορφή ενός φιλόξενου bikers bar όπου πραγματοποιούνται κάθε λογής εκδηλώσεις, live εμφανίσεις συγκροτημάτων, ειδικές παρουσιάσεις θεμάτων μοτοσικλετών, ή απλά μία βραδιά φίλων, με μπυρίτσες, σουβλάκια και μπιλιάρδο.

Το Hellas πάντως (όπως υποδηλώνει και το όνομά του) δεν έχει μόνο μέλη από την Αθήνα, και κατά καιρούς είχε δεχθεί Χαρλεάδες από τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Πάτρα,την Κω, την Σύρο και την Κρήτη. Τα πρώτα επίσημα παραρτήματα της Λέσχης ήταν στη Χρυσούπολη Καβάλας, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κω και στη Θεσσαλονίκη, όμως σήμερα, εκτός από την Λέσχη της Αθήνας, λειτουργεί μόνο το μεγάλο παράρτημα στη συμπρωτεύουσα με περίπου 30 μέλη.

Η Ευρωπαϊκή παρουσία του Hellas

Η δυναμική του Hellas δεν περιορίζεται στα στενά όρια της χώρας μας. Το Club έγινε από πολύ νωρίς (από το 1993) μέλος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Λεσχών Harley-Davidson (Federation of Harley-Davidson Clubs Europe) που είναι γνωστή με τη λέξη «Federation».

Η Συνομοσπονδία αποτελείται από 60 Ευρωπαϊκές Λέσχες με πάνω από 30.000 μέλη. Κορυφαία εκδήλωση της είναι η Ετήσια Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση Μοτοσικλετιστών Harley-Davidson, γνωστή σε όλη την Ευρώπη με τον τίτλο Super Rally. Διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα και προσελκύει χιλιάδες φίλους που καταφθάνουν πάνω στις μηχανές τους, για να απολαύσουν τη ζωή στην ύπαιθρο, τις συναυλίες και τα happenings βιώνοντας παράλληλα την ομαδικότητα που έχει ως τρόπο ζωής η κουλτούρα της Harley-Davidson.

Tο Hellas διεκδίκησε και ανέλαβε δύο φορές την διοργάνωση του Super Rally στη χώρα μας έχοντας και στις δύο περιπτώσεις εξαιρετική επιτυχία. Η πρώτη ήταν το 2001 στην παραλία Δρεπάνου της Ηγουμενίτσας. Εκεί συγκεντρώθηκαν 5.000 μοτοσικλέτες και 8.000 μοτοσικλετιστές από 22 χώρες, πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη συγκέντρωση με διεθνή συμμετοχή που είχε γίνει μέχρι τότε στη Ελλάδα.

Το δεύτερο ελληνικό Super Rally ήταν το 2010 στο δημοτικό Camping της Αγιάς στην Πάτρα. Εκεί βρέθηκαν πάνω από 6.500 μοτοσικλέτες και 9.000 αναβάτες σημειώνοντας την μεγαλύτερη οργανωτική επιτυχία για ένα ελληνικό Club. Το τετραήμερο στην Πάτρα είχε παγκόσμια απήχηση καθώς κατά τη διάρκειά του σημειώθηκε ένα ρεκόρ Guinness, το μοναδικό που έχει καταφέρει να αποσπάσει μία λέσχη μοτοσικλετιστών.

super rally 6

Στις 22 Μαΐου 2010, 2.404 Harley-Davidson σχημάτισαν την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη με ακρίβεια παρέλαση και πέρασαν πάνω από την Γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου, προσελκύοντας τα media από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ενδιαφέρθηκαν να καλύψουν την μοναδική αυτή στιγμή.

Οι εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο το Hellas διοργανώνει μία σειρά από εκδηλώσεις με κυριότερη την Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσικλετών Harley - Davidson με την ονομασία National Rally. Γίνεται σε διαφορετικό τόπο κάθε Σεπτέμβριο και αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τέτοιου είδους στη χώρα μας. Καθιερωμένες εκδηλώσεις πλέον είναι το Χριστουγεννιάτικο Πάρτι που γίνεται είτε σε μεγάλο Night Club της Αθήνας είτε στη Λέσχη, το Bike Show που αποτελεί τα καλλιστεία της χρονιάς οπότε και βραβεύονται οι καλύτερες μοτοσικλέτες που συμμετέχουν, το Aegean Rally κατά το οποίο αναβάτες και μηχανές κάνουν «απόβαση» σε ένα νησί του Αιγαίου, ενώ παράλληλα διοργανώνονται εκδρομές, συγκεντρώσεις, γιορτές, πάρτι με διάφορα θέματα, αλλά και ειδικά happenings.

Κλείνοντας…

Κανείς από μας δεν είναι ο Peter Fonda ούτε βέβαια ο Dennis Hopper στην ταινία EasyRiderτης δεκαετίας του 60. H καθημερινότητα, το άγχος και οι ρυθμοί της σύγχρονης εποχής ποτέ δεν θα μας αφήσουν να γίνουμε…

Ένα όμως είναι σίγουρο. Για τους Χαρλεάδες (είτε ανήκουν στο Hellas, είτε όχι) όση κούραση κι αν έχει συγκεντρωθεί στο κορμί τους, όποιο πρόβλημα κι αν βρίσκεται στο μυαλό τους μικρό η μεγάλο, τα περισσότερα ξεχνιόνται μόλις ανοίξει ο διακόπτης, μπει η «νεκρά» και ο αντίχειρας του δεξιού χεριού πατήσει το Start. Ίσως είμαστε λίγοι που μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας στα 60, στα 65 ή και παραπάνω να κάνουμε ακόμα τις συγκεκριμένες κινήσεις. Όταν αυτό συμβεί τότε θα ήμαστε οι μόνοι που θα ξέρουμε πώς όχι απλά αργήσαμε να μεγαλώσουμε αλλά πως δεν μεγαλώσαμε ποτέ.

Για μας η Harley θα είναι πάντα πηγή έμπνευσης, αέναο κίνητρο για περιπέτειες , ελιξίριο μιας ζωής γεμάτης έντασης και αδρεναλίνης.

Γιατί καβαλώντας μια Harley δεν θα πούμε ποτέ για αυτή την ζωή «Ήλθον, είδον και απήλθον».

Σχετικές ειδήσεις